Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Norrbotten, håller inte med om att arbetsgivaren inte tar blockaden på allvar.
– Vi är i en konfliktsituation och vi följer de regler som är uppställda utifrån att vi beordrar när vi ser att det krävs skyddsarbete. Jag delar inte Vårdförbundets uppfattning om att vi inte följer de regler eller sätt att jobba, säger hon.
Men bland personalen på akuten, röntgen, iva och vårdavdelningarna ifrågasätter man användandet av skyddsarbete. De tycker att man alldeles för lättvindigt tar till skyddsarbete för att fylla vakanser.
– Skyddsarbete ska vara när det är fara för liv och hälsa, inte för att bemanna långtidsfrånvaro eller annat. Från fackligt håll har man kunnat se att man inte har använt det på rätt sätt, säger Therese Marklund, sjuksköterska på iva och förtroendevald av Vårdförbundet.
Pia Näsvall är medveten om kritiken men håller inte med.
– Vi delar inte åsikten att vi skulle använda skyddsarbete på ett felaktigt sätt utan vi använder det för att rädda liv och hälsa och säkra patientsäkerheten.
Elena Lindström jobbar som sjuksköterska på röntgen och akutmottagningen på Piteå sjukhus. Hon hoppas att över och mertids-blockaden ska märkas i längden.
– När jag kollade i systemet vi har där det skickas ut sms när det saknas någon på ett pass så ser man att det bara från årsskiftet tills i dag (läs tisdag) har gått ut 74 sådana sms. Dessutom har man skickat ut fyra stycken om att det är högt flöde med förfrågan om någon kan komma in och jobba några timmar, säger hon.
Flera av de anställda vittnar om en arbetsmiljö som inte är hållbar, där man behöver gå ner i tid för att orka jobba. En del av konflikten mellan arbetsgivaren och facket handlar bland annat om att facket vill ha en lägre veckoarbetstid.
– Jag orkar inte jobba hundra procent, men med en lägre veckoarbetstid har jag kanske möjlighet att öka upp min procent, säger Anna-Stina Roslin, sjuksköterska på avdelning 3b.
– Det är inte rimligt att vi ska ägna fritid åt jobb. Jag jobbar heltid plus beredskap – som är planerad övertid. Är jag uppe på natten är nästa dag förstörd. Man offrar mycket men jag älskar mitt jobb så jag vill inte byta, men man måste få rimliga arbetsvillkor så att man kan ha ett liv, fyller Jenny Narvesjö i.