Socialnämnden i Piteå har gett socialförvaltningen i uppdrag att utreda om man ska införa nya riktlinjer för stöd till dövblinda som innefattar möjlighet till kommunikation. Nämnden har tidigare kritiserats av Vänsterpartiets Stina Carlsson som hade hoppats på ett tydligare beslut. Nu säger även dövblinda Evelina Lindberg och hennes familj att man hade hoppats på att socialnämnden skulle slå fast att man vill att förslaget ska införas.
Socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S) har semester och i ett telefonsvar hänvisar han istället till nämndens vice ordförande Britta Lysholm (C). Hon säger att det redan i dag finns insatser att söka för dövblinda och att kommunen därför måste utreda frågan vidare.
– Vi måste undersöka detta. Det finns redan ganska många insatser man kan söka, exempelvis ledsagning, boendestöd och liknande.
Men det finns ju inga andra insatser att söka som innefattar kommunikation. Det har ni på kommunen varit tydliga med och kammarrätten har ju gett er rätt. Det här förslaget handlar ju om att det ska bli möjligt att ge dövblinda möjlighet till insatser med kommunikation.
– Vi tänker väl att vi inte kan införa något som bara finns i Piteå. Det ska inte vara något som enbart är för Piteås skull. Vi ska kolla hur man gör i alla andra kommuner i Sverige. Men du får väl skriva att vi är knäppa i huvudet och inte förstår någonting. Det är väl det det går ut på?
Nej, inte alls. Jag vill bara veta hur ni tänker kring detta.
– Om vi ska göra detta måste vi ha ordentligt på tårna och undersöka det noga. Inte bara säga att ”det är klart att vi ska göra det här”.
Men var inte förslaget att kommunen ska införa detta?
– Ja men vi måste veta vad det är vi inför och vilka konsekvenser det får. Vi kan inte bara säga att ”alla dövblinda ska ha rätt till kommunikation”.
Varför kan ni inte säga det?
– Jag tänker att det finns många personer med olika funktionsvariationer som har svårt med kommunikation. Ska vi då särskilja dövblinda från andra?
Men är det inte just dövblinda förslaget handlar om?
– Det är därför vi frågar oss om det ska införas. Varför ska vi särskilja vissa handikappgrupper från andra? Varför ska vi ha speciella regler för dövblinda?
Det är ju ni som är politiker. Varför ska förvaltningen besluta om detta?
– De ska inte besluta, utan utreda. Vi som fritidspolitiker kan inte sitta och fundera ut hur våra riktlinjer ska vara. Det finns tusen olika små frågor i socialnämnden. Vi som fritidspolitiker kan inte besluta om det. Vi måste veta hur det ska gå till och vem som ska ta besluten.
Vem ska i så fall ta beslutet?
– Det ska vi göra, men i höst. Vi har gett i uppdrag åt förvaltningen att utreda det. Om vi bestämmer att förvaltningen ska ge förslag på hur det ska införas så har vi ju redan fattat beslutet. Det är vi inte så säkra på att vi ska göra.
Vänsterpartiet, som la fram förslaget, har sagt att man hoppats på en tydligare formulering där man slår fast att riktlinjer ska införas. Vad säger du om det?
– Bara för att man lägger fram ett förslag kan man väl inte vara säker på att man ska få sin vilja igenom.