Förslaget som nu ska utredas lades fram av Vänsterpartiet inför socialnämndens sammanträde i maj. Initiativet går ut på att man vill sätta nya riktlinjer som ska öppna för att kommunens dövblinda ska få rätt till biståndsinsatser som också inkluderar kommunikation på taktilt teckenspråk.
– Nämnden var enig i beslutet att utreda förslaget. Vi vill titta på vad man kan göra, vad som är rimligt och hur andra kommuner jobbar med liknande ärenden, säger socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S).
Förslaget kommer i kölvattnet av den massiva kritik som riktats mot Piteå kommun efter att man dragit in dövblinda Evelina Lindbergs personliga stöd. Kammarrätten i Sundsvall gav sedermera kommunen rätt i hanteringen. Sven-Gösta Pettersson säger att nya riktlinjer är nödvändiga för att kommunen ska kunna erbjuda mer stöd än vad lagen kräver som miniminivå.
– Om man ska ge mer än lagen kräver måste man ha en riktlinje som talar om vad man ska göra. Det är jätteviktigt för annars kan det bli godtyckliga beslut. Vi i nämnden är eniga i att det måste finnas riktlinjer om man ska gå utöver lagen, säger han.
Stina Carlsson är vänsterpartistisk ledamot i kommunstyrelsen och är den som skrivit förslaget och är glad att nämnden vill utreda frågan.
– Det är jättebra. Det är en jätteviktig fråga och det var ju därför vi föreslagit det. Det är det bästa sättet att göra processen rättssäker och undvika godtyckliga beslut. Vi tycker att lagstiftningen i den här frågan är otillräcklig, säger hon.
Enligt Socialnämndens beslut ska förvaltningen nu utreda "om kommunen ska erbjuda dövblinda insatser i form av taktilt teckenspråk", en utredning som ska vara klar i oktober. Inga beslut är därmed fattade i frågan och trots att Stina Carlsson gläds över att förslaget utreds hade hon hoppats på ett skarpare beslut i frågan.
– Socialnämnden skulle kunna ge förvaltningen ett tydligare uppdrag där man slår fast att dövblinda ska erbjudas kommunikation via taktilt teckenspråk.
I samband med att man låter utreda Vänsterpartiets förslag valde en enig nämnd att rösta ner det förslag som tidigare presenterats av Moderaterna, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet, Sverigedemokraterna och Skol- och landsbygdspartiet.