Teater inspireras av Evelina – bjuder in Piteå kommun

När Riksteatern Crea kommer till Haparanda med föreställningen om dövblinda "Frans" har man funnit inspiration i dövblinda Evelinas kamp mot Piteå kommun. Nu bjuder man in företrädare för Piteås socialnämnd till föreställningen. "

Piteå kommuns beslut att dra in dövblinda Evelina Lindbergs personliga stöd har vållat het debatt i hela Sverige. Nu bjuder Riksteatern Crea in socialnämnden i Piteå till föreställningen "Frans" för nämnden ska lära sig mer om vad det innebär att vara dövblind. (Montage)

Piteå kommuns beslut att dra in dövblinda Evelina Lindbergs personliga stöd har vållat het debatt i hela Sverige. Nu bjuder Riksteatern Crea in socialnämnden i Piteå till föreställningen "Frans" för nämnden ska lära sig mer om vad det innebär att vara dövblind. (Montage)

Foto: Simon Olofsson/Urban Jörén

Piteå2024-05-28 02:30

Nyheten i korthet

  • Riksteatern Crea kommer till Haparanda med föreställningen "Frans" som berättar historien om dövblinde Frans Leijon. Tack vare att han fick rätt hjälp kunde han bli en skicklig hantverkare, glasmästare och uppfinnare i början av 1900-talet.
  • Producenterna har tagit intryck av debatten kring dövblinda Evelina Lindberg och hennes kamp mot Piteå kommun.
  • Piteå kommuns företrädare har bjudits in till föreställningen, i syfte att belysa dövblindas situation och betona vikten av att ge alla människor möjlighet att leva ett gott och självständigt liv.

"Frans" handlar om den dövblinde finlandssvensken Frans Leijon som levde i början av 1900-talet och som förlorade både sin syn och sin hörsel i sviterna av smittkoppor. Trots att han växte upp utan att kunna kommunicera med sin omvärld blev Frans en skicklig hantverkare, glasmästare och uppfinnare.

– Det är en fantastisk livshistoria. Frans familj visste inte vad de skulle göra med honom så de skickade honom till en dövskola. Där fick han en lärare som förstod honom, han lärde sig taktilt teckenspråk och levde ett väldigt självständigt liv. Han är en stor förebild för dövblinda. Många tror att man som dövblind inte kan göra så mycket och att man är dömd till att leva ett isolerat liv. Frans Leijons livshistoria visar att det inte behöver vara så, säger Mindy Drapsa, konstnärlige ledare för Riksteatern Crea.

undefined
Mindy Drapsa, konstnärlig ledare för Riksteatern Crea.

Riksteatern Crea producerar och förmedlar scenkonst på teckenspråk och "Frans" sätts upp i samarbete med finska Teatteri Totti. Teatern har tagit intryck av den debatt som förs med anledning av dövblinda Evelina Lindbergs kamp mot Piteå kommun och när föreställningen nu sätts upp i Haparanda som enda plats i Norrbotten har man bjudit in företrädare för socialtjänsten i Piteå.

– Eftersom det just nu pågår en debatt i Piteå på samma tema som vår föreställning så känner vi att vi vill uppmärksamma det och bidra med ny kunskap. Det finns många människor som inte känner till hur situationen för dövblinda ser ut. Det är ett sätt för oss att belysa ämnet genom scenkonsten.

undefined
"Frans" handlar om dövblinda Frans Leijon, som trots att han förlorade både syn och hörsel kunde leva ett rikt och spännande liv under 1900-talets början.

Mindy Drapsa säger att frågan kring kommunikation för dövblinda handlar om fundamentala mänskliga rättigheter och säger att kulturen har en roll att spela i att skildra vikten av att ge människor möjlighet att leva ett gott och självständigt liv.

– Det här handlar om en mänsklig rättighet. Alla människor har rätt att delta i samhället och leva ett självständigt liv. Jag kan tala från egen erfarenhet och säga att samhället inte är uppbyggt för alla människor. Då har vi ett ansvar att ge de stöd och anpassningar som gör att alla, oavsett bakgrund, ska kunna vara delaktiga i samhället, säger hon och fortsätter:

– Frans Leijon är ett bra exempel på vad som kan hända om man får rätt förutsättningar. Han levde för 100 år sedan men tack vare att han fick rätt stöd kunde han ändå leva ett fantastiskt liv som dövblind.

undefined
Dövblinda Evelina Lindbergs kamp mot Piteå kommun har vållat intensiv debatt i hela Sverige. Nu bjuder Riksteatern Crea in Piteås socialnämnd till teckenspråksteater i Haparanda. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!