Det var stora snömängder på Norrmalmias tak vintern 2020/2021. I samband med en träning ramlade plattor från innertaket ned på läktaren. Ingen människa träffades av plattorna, men skador uppstod på taket av det massiva snötrycket.
– Vi fick en sättning på taket. Det var väldigt mycket snö och vi hade planerat att sopa av taket morgonen efter, men vi hann inte få dit maskinen, säger Kerstin Albertsson Bränn.
Taket på sporthallen behövde åtgärdas, men fynd av asbest i byggnaden medförde att arbetet drog ut på tiden. Det tog mer än ett år innan läktaren på Norrmalmia kunde ta emot åskådare igen.
Under reparationsarbetet och renoveringarna, som kostade mer än sex miljoner kronor, fick flera stora evenemang som bokat lokalen ändra sina planer. Bland annat flyttade den stora hallowenfesten till Pite havsbad och planerade DM-finaler i innebandy fick flyttas fram.
Samtidigt kantades reparationsarbetet av problem. Bland annat var det vid ett tillfälle iskallt i hallen vilket väckte stor frustration bland idrottslagen som skulle spela match.
"Orsaken var ett fel i ventilationsaggregatet samt att fellarmet inte fungerade. Vi har nu sett till att temperaturen kontrolleras även på helgerna för att säkerställa att värmeaggregatet fungerar i hallen" , skrev Kerstin Abertsson Bränn i ett mejl till de berörda.
I dag, två och ett halvt år efter takraset, är Norrmalmia fortfarande inte helt klar. De små läktarna på sidan av sekretariatet, där avbytare och ledare till lag som spelar brukar sitta, är fortfarande täckta av vit plast.
– Det vi gör är att säkra konstruktionen genom att förstärka balkar, sätta ny belysning, göra nya ventilationskanaler och bygga ett nytt undertak. Projektet beräknas vara klart 7 december, säger Albertsson Bränn.
Var det skador på det taket också?
– Nej, men det är samma konstruktion och samma tak. Vi har inte haft sättningar på det här taket, men eftersom konstruktionen är likartad gör vi även om den delen. Vi säkrar så att konstruktionen är stabil, säger fastighetschefen.
Har inte arbetet tagit väldigt lång tid?
– Vi har oerhört många projekt igång vilket innebär att våra ramavtalspartners är fullbokade och vi måste planera utifrån prioritet. Det har påverkat tidsaspekten, säger Kerstin Albertsson Bränn.