Det var strax efter klockan åtta på måndagskvällen som skadorna upptäcktes i samband med en träning. Det var ledare som märkte att takplattor ramlat ned efter att kvällens träning avslutats.
– Takplattorna föll när träningen var avslutad, men medan det fortfarande var människor kvar i lokalen, säger Kerstin Albertsson Bränn.
Vid 22-tiden var skottare på plats och under dagen har snöröjningen fortgått.
– Vi har en planering på hur byggnader med hög risk vid stora snömängder ska prioriteras när vi snöröjer taken. Olika typer av risk är exempelvis byggnader med stora spännvidder, isbildning, snöfickor och snölast. Norrmalmia sporthall är en av de prioriterade byggnaderna.
Hon säger att en hall med risker för snöfickor ligger exempelvis på en trea i den planeringen men vilken grad av risk som Norrmalmia ligger på kan Kerstin Albertsson Bränn inte kommentera.
– Vi gör bedömningar löpande. Exempelvis var det har blåst och hur det har blåst.
Hur kommer det sig att taket inte skottats av tidigare?
– Resurserna måste prioriteras och tyvärr hann vi inte denna gång, säger Kerstin Albertsson Bränn.
Hon berättar att det är en utredning av händelsen på gång och att kommunen vill öppna taket för att konstatera vilka skador det fått. Först då säger Albertsson Bränn att de kan se vilka åtgärder som behövs.
– Vi hoppas att det är något som går relativt fort att åtgärda och kommer naturligtvis informera löpande.
När hallen kommer att öppna är oklart. Kommunen säger att hallens konstruktion måste säkerställas innan den kan öppna igen.
- Det här är jättetråkigt för våra föreningar och ungdomar som precis kommit igång med inomhusträningarna igen. Säkerheten är viktigast och vi får nu avvakta och se vad utredningen kommer fram till, säger Annika Nordstrand, förvaltningschef Kultur, park och fritidsförvaltningen.
Den senaste tidens nederbörd i kombination med hård vind har gjort att stora mängder snö samlats på kommunens tak. Det har i sin tur gjort att de fått ställa om och prioritera vilka byggnader som har störst rasrisk. Högt upp på prioriteringslistan står skolor och förskolors tak och fram tills i dag har åtgärder vidtagits vid ett 30-tal byggnader.