Sparchock för skolan – utsatta elever drabbas

Skolan ska spara 10,7 miljoner kronor. Neddragning på socialpedagog, samspelsteam och skolvärdar slår hårt mot utsatta elever. "Socialpedagogen anställdes efter krav från polis och fältare, men vi kan inte ha kvar tjänsten", säger gymnasiechefen Britta Dahlén.

Strömbackaskolan ska spara drygt 4 miljoner kronor och gymnasiechefen Britta Dahlén föreslår nedläggning av Estet-bild och att man avskaffar socialpedagogen. (Arkivbild)

Strömbackaskolan ska spara drygt 4 miljoner kronor och gymnasiechefen Britta Dahlén föreslår nedläggning av Estet-bild och att man avskaffar socialpedagogen. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Piteå2022-12-22 19:00

PT har tidigare berättat om besparingarna på 1,4 miljoner som kan vänta musik- och dansklasserna på Christinaskolan. 

Det sparförslaget drabbar 70-talet elever som går i profilklasserna och slår hårt mot Musik- och dansskolan som Christinaskolan köper in musiklärartjänster från. Förutom de 1,4 miljoner som kulturskolan kan tappa så finns en egen besparing på 879 000 kronor. 

– Det kan egentligen bli en dubbel neddragning för kulturskolan. I förslaget föreslår vi en minskning av fyra tjänster till två tjänster på musik- och dansprofileringen. Då får man värdera om man ska fortsätta med all den individuella dans- och musikprofileringen och i så fall ta medel från skolans egna resurser, säger Elice Ökvist, avdelningschef grundskola.

undefined
Peter Andersson, avdelningschef elevhälsan och Elice Ökvist, avdelningschef grundskola, står inför stora besparingar inom sina verksamheter. (Arkivbild)

Grundskoleverksamheten, där även fritidshem ingår, har 5,6 miljoner kronor som det inte finns täckning för. Man har lagt tre olika förslag, men samtliga innehåller punkten att minska bidraget till barn i behov av särskilt stöd. Det väntas ge en besparing på 1,5 miljoner kronor.

– Det läggs ganska mycket resurser på elever i behov av särskilt stöd. I alla förslag vi lagt föreslår vi att den pengen ska reduceras. Det innebär att skolorna själva får lägga mer resurser för de eleverna, säger Ökvist.

I ett av de tre förslagen reducerar man skolvärdarna vilket sparar 598 000 kronor, men räknar med ökad kostnad för att inrätta en resursskola. Det innebär ihopslagning av AST och Tallbacka samt att tillföra 2,5 tjänster för att möta krav ifrån skollagen.

Elice Ökvist föreslår också att minska budgeten för hörselklasserna med 333 000 kronor. 

– Vi har i dag två elever som går hörselklass och de har rätt att gå kvar.

Man föreslår också besparingar på vaktmästartimmar, ej utökat it-stöd och minskad förbrukningsbudget för avdelningschefer.

Även Strömbackaskolan står inför stora besparingsåtgärder – drygt 4 miljoner kronor. Gymnasiechefen Britta Dahlén föreslår bland annat en nedläggning av programmet Estet-bild hösten 2023. I dag har utbildningen 28 elever i två årskurser, ingen går i årskurs tre.

undefined
Gymnasiechefen Britta Dahlén föreslår tuffa besparingar på Strömbackaskolan. Nedläggning av Estet-bild och avskaffad socialpedagog ingår i förslaget.

– De som har påbörjat sin utbildning får ju gå klart. Det har varit lite svajigt där ungefär vartannat år, säger Dahlén.

Gymnasieskolan vill också minska elevassistenterna med två tjänster och avveckla tjänsten socialpedagog, som ska fungera som en länk mellan lärare och elever. En neddragning på 80 procent av en tjänst på lärstudio/stödundervisning finns också med i förslaget.

– Vi anställde en socialpedagog efter krav från polis och fältare, men vi kan inte ha kvar den tjänsten. De tuffaste besparingarna man gör är de som drabbar personal och elever. Vi måste dock prioritera undervisningen och ha lärare i klassrummen, säger gymnasiechefen.

Den största besparingen på Strömbacka blir på läromedel. Budgeten minskas med drygt 1,1 miljoner kronor. 

Även elevhälsan ska spara pengar. Man föreslår i första hand att lägga ned samspelsteamet vilket skulle spara 578 000 kronor.

Förskoleverksamheten ska spara en halv miljon.

undefined
Elisabeth Fjällström, avdelningschef förskola, har som sparförslag att inte erbjuda de anställda arbetskläder under 2023.

– Jag tycker inte vi ska lägga någon budget för skyddskläder 2023. Det är vårt huvudförslag och vi är helt överens med de fackliga organisationerna, säger Elisabeth Fjällström, avdelningschef förskola.

Beslut tas av den nya barn- och utbildningsnämnden i början av nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!