Sparkravet är en del av det nya internbudgetförslag som tagits fram. Förvaltningen har listat flera olika besparingsförslag, tre–fyra inom förskolan, tre i grundskolan, två för gymnasieskolan och två inom elevhälsan.
– Förslagen ska det fattas beslut om i januari av barn- och utbildningsnämnden. Det finns flera olika förslag som politiken kan ta ställning till och jag tror att Christinaskolan bara var ett alternativ som lagts fram bland alla andra, säger skolchefen Malin Westling.
Vilka de andra besparingalternativen är vill inte Westling kommentera.
– Den ram vi har blivit tilldelad av KF täcker inte in alla behov vi har och då måste vi göra prioriteringar. Framför allt är det grundskolan och gymnasiet som har svårt att få ihop budgeten och där kommer det att krävas vissa insatser för att komma ned på sin ram, säger hon.
Förslagen blir offentliga i slutet av december, men de eventuella sparåtgärderna på Christinaskolan har rektorn Niclas Lyckander redan informerat personalen om.
– I förslaget framgår det att man ska minska på anslaget till musik- och dansprofilen med 1,4 miljoner kronor, säger han.
Om sparåtgärderna på Christinaskolan blir verklighet tror rektorn att konsekvenserna blir stora för såväl elever som för kulturutbudet i kommunen.
– Det blir ju tufft och framförallt tråkiga signaler som kommer. Det skulle påverka musikutbudet, tänk alla framgångar som Piteå har stått för. Vi har fostrat många duktiga musikelever, säger rektorn.
1,4 miljoner är ganska mycket pengar?
– Det är det ju absolut, det är ju absolut så.
Det motsvarar två tjänster?
– Ja, det skulle man kunna säga. Det är ju alltid så att man tittar över helheten inför ett nytt verksamhetsår. Det är först ett förslag på hur man ska spara, sedan hur man organiserar det får vi se vart det lutar. Men det är som sagt ett förslag som inte är klubbat, säger Niclas Lyckander.
Hur drabbas eleverna?
– Där är vi inte riktigt än. Jag funderar på hur det kommer att bli om det blir verklighet. Men jag sitter inte med den bilden riktigt än, säger Lyckander.
Ett sparalternativ kan bli att musikeleverna tappar all individuell träning med sitt instrument och en lärare. Den tiden har minskat vid tidigare besparingsåtgärder, men nu kan den slopas helt och hållet.