PT har i flera artiklar skrivit om det biogasprojekt som ett antal lantbrukare i kommunen initierade redan 2011 när Piteå Biogas bildades. Tanken då var en gemensam anläggning dit bönderna skulle transportera sitt gödsel och producera miljövänligt drivmedel till försäljning, bland annat till lokaltrafikens bussar.
Men finansieringen som beräknades till 55–60 miljoner var ett problem och när det 2017 stod klart att Piteå kommun inte ville bli delägare i projektet tappade planerna fart. Att hitta andra medfinansiärer var svårt och 2019 lades Piteå biogas ner.
Men flera av bönderna började istället kika på småskaliga biogasanläggningar liknande den anläggning som Herbert Nyman på Frigiva gård i Alterbruk satsade på redan 2014.
Två av bönderna, mjölkbonden Mats Granberg i Roknäs och grisbonden Björn Olofsson i Lillpite, sökte investeringsstöd från Jordbruksverket och i dagarna beviljades stödet. För Mats Granberg handlar det om ett stöd på 4,2 miljoner kronor av den totala investeringskostnaden på 10,5 miljoner.
– Nu väntar vi på besked om ett metanreduceringsstöd som utgår när man minskar utsläppen av metan, berättar han.
Besked om det stödet väntas i höst och det handlar om ganska mycket pengar under en tioårsperiod.
– Blir det positivt kommer vi att ha en anläggning klar under nästa år, säger Mats Granberg.
Han räknar med att biogasanläggningen ska producera 565 000 kWh el och 800 000 kWh värme.
– Vi har egentligen inte så stort behov av värme, däremot av el. Gården förbrukar runt 450 000 så det kommer att bli ett visst överskott som kan säljas på nätet.
Själva rötkammaren till anläggningen, dit gödslet pumpas in, kommer att vara 1200 kubikmeter. Det blir en låg, vid, siloliknande byggnad. I anslutning byggs den tekniska delen av anläggningen.
En biogasanläggning har fler fördelar än att bara producera el. Klimatpåverkan minskar när metanavgången blir mindre och i de rötrester som blir över efter processen, och som sprids ut på åkrarna, är kvävet mer lättillgängligt för växterna.
– Det gör att behovet av konstgödsel minskar, konstaterar Mats Granberg.
Beslutet att satsa på en egen biogasanläggning har varit ganska enkelt att fatta även om det handlar om en stor investering.
– Det kändes dumt att inte ta chansen, gården blir ju mer komplett och attraktiv den dag man säljer.