Bönder vill investera i biogasanläggningar

Det blir inget storskaligt biogasprojekt i Piteå. Istället vill Björn Olofsson, Lillpite, och sju andra bönder driva småskaliga biogasanläggningar på gårdarna.

Grisbonden Björn Olofsson vill tillsammans med sju andra bönder tillverka biogas av den egna gödseln.

Grisbonden Björn Olofsson vill tillsammans med sju andra bönder tillverka biogas av den egna gödseln.

Foto: Jonas Åsten

LILLPITE2019-05-23 21:45

I en rad artiklar har PT skrivit om planerna hos Piteå biogas AB.

Där skulle 17 lantbrukare producera och leverera biogas från egen gödsel.

Biogasanläggningen uppskattades kosta omkring 60 miljoner kronor och för att det skulle bli verklighet behövdes en större aktör som visade sitt intresse.

En förhoppning var att få Piteå kommun med på investeringsbåten om de hade valt att driva lokalbussarna med fossilfritt bränsle.

Men kommunen trodde inte på en storskalig anläggning och projektet tappade rejäl fart.

– Vi beslutade i vårvintras att lägga ned Piteå biogas eftersom vi inte hittade någon avsättning för fordonsgasen. Vi hade fått ett miljötillstånd men det kostade drygt 30 000 varje år och vi valde att dra tillbaka det redan i februari. Då behövde vi inte betala för det här året, säger Björn Olofsson, ordförande i biogasprojektet.

Just nu tittar han att bygga en gårdsanläggning i mindre skala.

– Vi har väl inte gett upp biogasen helt, men då blir det att göra som Herbert Nyman i Nybyn som tillverkar el och värme, säger han.

I en gårdsanläggning skulle i så fall Björn Olofsson ha en egen rötkammare där gödseln pumpas in i.

– I den anläggningen som vi hade tänkt från början skulle vi frakta all gödsel till ett ställe och göra gasen där. Det vi nu funderar på är att var och en som är intresserade bygger sin egen anläggning, säger han och fortsätter:

– Det är inget problem att få avsättning vad gäller elen. Utan det är att få ekonomi i det som är svårt. Det finns olika stödnivåer och det är beslutat att man ska få ett reduceringsstöd till 2023 då man minskar utsläppen av metan i gödseln. Efteråt vet man inte, och det är lite svårt.

Förutom Björn Olofsson är det sju andra bönder i Norrbotten och Västerbotten som tittar på den här lösningen.

– Fungerar det här finns det inga begränsningar på var man befinner sig. När vi hade planer på den stora anläggningen fick det inte vara för långt att transportera in gödseln.

Anläggningen som bönderna tittar på är en standardanläggning med ett skötselavtal, men det finns ingen sådan norr om Göteborg.

– Skulle vi bygga här uppe krävs det mellan fyra och fem anläggningar. Det har ju att göra med servicen så att man kan hålla en tekniker med jobb.

Var ligger ni i projektet just nu?

– Vi har varit och tittat på anläggningar i Göteborg och det kan kanske bli aktuellt att starta upp nästa vår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!