Trafikverket vill se en fast bro över Pitsund

Trafikverket planerar just nu hur järnvägsbron över Pitsund ska se ut då Norrbotniabanan kommer till Piteå. I den gamla järnvägsutredningen förordades en öppningsbar bro – men nu berättar Trafikverkets projektledare att man helst vill bygga en fast.

I dag finns en vägbro över Pitsund där den segelfria höjden i stängt läge är 13,5 meter. Trafikverket planerar nu för en järnvägsbro i närheten av den befintliga bron. (Arkivbild)

I dag finns en vägbro över Pitsund där den segelfria höjden i stängt läge är 13,5 meter. Trafikverket planerar nu för en järnvägsbro i närheten av den befintliga bron. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2024-04-07 18:00

Järnvägsutredningen som rör Piteå beslutades för 14 år sedan. I utredningen från Banverket, som senare blev en del av Trafikverket, förordades en öppningsbar bro. Men nu när Trafikverket planerar för Norrbotniabanans intåg till Piteå berättar deras projektledare att myndigheten helst vill bygga en fast järnvägsbro.

– Vi skulle gärna se att vi får bygga en fast bro, det ska vi inte sticka under stol med. Det finns fördelar både vad gäller störningssynpunkt för sjöfart och järnväg, men även underhållskostnader som blir lägre. Det är klart att vi jobbar för en sådan lösning, säger Pär Fleuron och tillägger:

– Men varken broläge eller brotyp är beslutat ännu. Både en fast och öppningsbar bro är fortfarande tänkbara alternativ.

undefined
Sjöfartsverket har tillsammans med Trafikverket och lokala lotsar simulerat olika broalternativ för järnvägen att passera Pitsund.

Även Sjöfartsverket vill se en fast järnvägsbro över Pitsund. Under förra året fick man i uppdrag av Trafikverket att ta fram den lämpligaste bron utifrån dagens förutsättningar. Det gjordes vid Sjöfartsverkets simulator i Göteborg där man kan simulera olika broalternativ. 

"Lämpligaste alternativet för sjöfarten är en fast högbro uppströms vägbron, men nedströms kröken i Pitsundet", skriver Sjöfartsverket i rapporten, men med ett viktigt tillägg:

"En förutsättning är dock att hitta en seglingsfri höjd där järnvägsprofilen hamnar på en rimlig nivå."

undefined
Pär Fleuron, Trafikverkets projektledare för Norrbotniabanan, berättar att man helst av allt vill bygga en fast järnvägsbro över Pitsund. (Arkivbild)

Den öppningsbara vägbron över Pitsund har en seglingsfri höjd på 13,5 meter då den är stängd och när den är öppen är den begränsad till 40 meter. Orsaken till begränsningen är att det finns en kraftledning i närheten. Att bygga en fast bro med en seglingshöjd på 40 meter är inte aktuellt, enligt Pär Fleuron på Trafikverket.

– Nu ska man väl inte föregå utredningen, men det tror vi är osannolikt. Både vad gäller landskapsbild och att det skulle bli en enormt lång bro om man ska komma ned i tid. I så fall får man nästan bygga en bro in till Piteå.

Vad skulle en rimlig höjd vara för en fast högbro?

– Den högsta båten som gått in i Piteå är 26 meter i seglingsfri höjd och de flesta är mellan 20 och 22 meter. Det är väl mellan 20 och 30 meter det vi diskuterar att man skulle kunna bygga. Annars är en öppningsbar bro alternativet.

Trafikverket har en tät dialog med Piteå kommun och kommunala bolaget Piteå hamn. Kommunstyrelsens ordförande i Piteå, Patric Lundström (S), har tidigare berättat att han vill se en kombinerad järnvägs- och bilbro i stället för två separata broar.

– Det är ingenting som ingår i Norrbotniabanan-projektet att ta bort en befintlig vägbro i dagsläget. Tittar man på livslängden på den här vägbron är den inte uttjänt då den är byggd 1984. Sedan är det så att vi är vi i uppstarten av utredningarna och det är absolut inte bestämt vad vi ska göra. 

Hur ser tidsplanen ut?

– Målet är att hela sträckan ska vara beslutad 2026, och vi har delat in Piteå i tre olika järnvägsplaner. Det är centrala Piteå, som vi kommer igång först med, sedan blir södra och norra delarna.

Dialoger sker även med privata näringslivet och där har SCA varit tydliga med att deras tilltänkta mångmiljardinvestering kan hotas om det tas beslut som gör att sjötransporterna begränsas.

– De vill såklart kunna ta in båtar till Munksund på samma sätt som de gör i dag. Sedan tittar de också på att kunna ta in större båtar i framtiden. I dag är det ganska grunt i Pitsund och då måste det nog muddras, säger Per Fleuron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!