Istället vill man att det radioaktiva avfallet skeppas iväg till Eurajoki kommun, i höjd med Gävle, där det redan beslutats att det ska byggas en slutförvaringsanläggning. Frågan om var det utbrända kärnbränslet ska slutförvaras utreds just nu av finska myndigheter, och kommunens nej framförs i ett remissvar till Arbets- och näringsministeriet, skriver Österbottens Tidning.
– Det är en väldigt konstig inställning, tycker Lena Lagerstam i nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken. Man säger ja till något som producerar livsfarligt avfall, men tycker sen att någon annan sedan ska ta ansvar för avfallet. Det är faktiskt upprörande, säger hon.
Mellanlagring
Men även om kommunen säger blankt nej till slutförvaring, betyder det inte att man kommer undan kärnavfall. I väntan på slutförvaring måste det utbrända kärnbränslet mellanlagras i bassänger i 60–70 år i väntan på att det blivit nedkylt. Dessa ligger i anslutning till kärnkraftverket vid Bottenviken, och det innebär att det kommer att finns radioaktivt kärnbränsleavfall i kommunen fram till minst år 2090.
– Det är fruktansvärt. Vi kommer att ha livsfarligt avfall precis vid havet. Det är förenat med stora risker, eftersom vi kan förvänta oss höjt vattenstånd på grund av klimatförändringarna. Men detta har man valt att helt förbise, säger Lena Lagerstam.
Ingen överenskommelse
Hon framhåller vidare att den slutförvaringsanläggning som kommunen anser ska ta hand om avfallet aviserat att den bara kommer att ta emot avfall från de redan existerande kraftverken. Finland har i dag fyra kärnreaktorer i drift, två vardera i Olkiluoto vid Bottenhavet (i höjd med Gävle) och i Lovisa vid Finska viken. I Olkiluoto, som alltså ligger i Eurajoki kommun, uppförs just nu landets femte reaktor, och det är också i den kommunen som slutförvaringsanläggningen kommer att byggas. I dagsläget finns inga överenskommelser om samarbete med Fennivoima, som ska bygga och driva kärnkraftverket i Pyhäjoki.
– Vi står alltså inför situationen att man har för avsikt att bygga ett kärnkraftverk, utan att det finns någon plan vad som ska ske med kärnkraftsavfallet, säger Lena Lagerström.
Fortsätter kämpa
Även om den finska riksdagen gett klartecken till kärnkraftsbygget så saknas fortfarande byggnadstillstånd från regeringen. Ett sådant förväntas beviljas tidigast i slutet av 2017. Men trots att tillstånd saknas pågår redan förberedande markarbeten och byggnationer ute på udden Hanhnikivi vid Bottenviken där kärnkraftverket ska byggas.
– Men vi kommer att kämpa in i det sista för att Bottenviken ska förbli kärnkraftsfritt, säger Lena Lagerstam.
LÄS OCKSÅ: Växande kritik mot kärnkraftverket
LÄS OCKSÅ: Piteå vill inte ha kärnkraftverk
LÄS OCKSÅ: Finsk kärnkraft upprör i Sverige
LÄS OCKSÅ: "En sorgens dag"