PT har tidigare berättat om hur konkursboet för Roadbridge i Markbygden plundrats på miljonbelopp. Nu kan PT avslöja att ett lokalt Piteåföretag misstänks för att ha köpt upp stora mängder stulet stål från arbetsplatsen i Markbygden.
– Företagets vd har den 29 juni delgivits misstanke för grovt häleri, säger en källa med god insyn i polisutredningen till PT.
Enligt PT:s källa har polisen lokaliserat flera betalningar som gjorts via ett antal bulvaner som inkluderar både svenska och utländska personer. Köpesummorna ska uppgå till flera hundra tusen kronor. Värdet på det stulna stålet ska enligt uppgift uppgå till över en miljon kronor.
All försäljning av inventarier som ägts av Roadbridge ska enligt lag administreras av konkursboets företrädare. Konkursboet för Roadbridge har däremot inte mottagit några betalningar för något stål.
– Det har inte kommit in några pengar till oss. Vi har varit i kontakt med det aktuella företaget och meddelat att de inte får göra några utbetalningar som inte godkänts av oss, säger konkursförvaltaren Hans Andersson.
Enligt Hans Andersson ska företaget i samtal med konkursboet angett att de mottagit cirka 20 ton stål. En källa med god insyn i utredningen säger däremot till PT att polisen misstänker att det handlar om betydligt större mängder än så.
– Vi jobbar utifrån misstanken att det handlar om cirka 500 ton som företaget tagit emot, säger denne.
Bilder från arbetsplatsen på Önusberget som PT tagit del av visar hur stora mängder uppkapat armeringsjärn lastats i containrar med det lokala företagets logotyp.
– Det är sålt hiskeliga mängder armeringsjärn som kapats upp och slängts i containrar. Det handlar om nyvärden på flera miljoner och allt har gjorts helt öppet. Det är galet, säger en person som arbetar i Markbygden.
– De har kapat upp stålet här på gårdsplanen utanför kontoret. Flera av oss har blivit beordrade att lasta stålet i containrar. Det är ren stöld. Det måste ha gått iväg minst 15 containrar som körts härifrån, säger ett annat vittne.
PT har talat med flera personer som arbetar på platsen och dessa vittnar om hur personer med kopplingar till Roadbridge och bolagets efterträdare Red Parrot beordrat att stålet ska kapas upp för att säljas. PT har tagit del av bildmaterial som visar hur personer i arbetskläder kapar upp armeringsjärn på platsen.
Åklagare Jonas Fjellström bekräftar att stålet misstänks ha köpts upp olagligen men vill inte bekräfta vilket bolag det handlar om.
– Det stämmer att ett flertal individer och företag köpt egendom som stulits från konkursboet. Om det bolag du nämner är en av dessa aktörer vill jag varken förneka eller bekräfta, säger han.
När PT kontaktar företagets vd förnekar denne att ha delgivits misstanke om häleri.
– Nej, det har jag inte.
Företagets vd säger vidare att man inte gjort några utbetalningar för det uppköpta stålet.
– Nej, det har vi inte.
Har ni containrar på plats för att köpa upp det här stålet?
– Nej.
Det är märkligt då vi har flera bilder på containrar med ert företagsnamn på som är fulla med armeringsjärn.
– Jo, men de är inte kvar där.
Har ni haft containrarna i Markbygden?
– Det vill jag inte svara på.
Har ni varit i kontakt med konkursboet för Roadbridge?
– Ja.
Kan du säga något om vad det samtalet handlade om?
– Nej.