Konkursbolag i Markbygden plundrat på miljoner

Det konkursförsatta Roadbridge Sweden har arbetat med att bygga vägar och vindkraftsfundament i Markbygden. Nu misstänks personer med kopplingar till företaget ha plundrat bolaget genom att ha sålt utrustning i Markbygden svart och flyttat pengarna till privata konton.

Flera personer misstänks för att ha plundrat det konkursförsatta bolaget Roadbridge på utrustning. Miljonbelopp misstänks ha förts in på privata bankkonton som tillhör personer med kopplingar till bolagets verksamhet i Markbygden. (Arkivbild)

Flera personer misstänks för att ha plundrat det konkursförsatta bolaget Roadbridge på utrustning. Miljonbelopp misstänks ha förts in på privata bankkonton som tillhör personer med kopplingar till bolagets verksamhet i Markbygden. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2022-06-16 20:00

De misstänkta stölderna ska ha börjat efter att Roadbridge Sweden's irländska moderbolag Roadbridge Limited försattes i konkurs i mars. Personer med kopplingar till det svenska dotterbolaget ska då ha börjat sälja utrustning som köpts in till företaget. Pengarna ska sedan ha satts in på privata konton. Nu har konkursförvaltare Hans Andersson på advokatbyrån Kaiding polisanmält flera personer med kopplingar till Roadbridge Sweden för stöld.

– Jag har lämnat in en polisanmälan gällande stöld. Genom kontakter med tidigare anställda på Roadbridge har jag konstaterat att det köpts in olika saker till stora belopp som sedan sålts efter att moderbolaget försattes i konkurs. Pengarna ska ha betalats till privatpersoner, säger Hans Andersson.

Enligt trovärdiga uppgifter till PT ska utrustningen som olovligen sålts inkludera bland annat armeringsjärn, gjutformar, lysmaster, elverk, släpvagnar, kontorsutrustning och flera stora tält som används vid byggnationer. Värdet ska uppgå till flera miljoner kronor. Hans Andersson vill inte uppge vilka personer som misstänks ligga bakom stölderna, men bekräftar att inköpsvärdena på den utrustning som sålts uppgår till flera miljoner kronor.

– Det handlar om olika typer av utrustning som använts i verksamheten. Enligt den före detta inköpschefen på Roadbridge uppgår inköpsvärdet till miljonbelopp.

De misstänkta stölderna ska ha fortsatt även efter att det svenska dotterbolaget försattes i konkurs i maj. Polisanmälan gjordes den 6 juni och Hans Andersson misstänkte då att det pågick aktiv brottslighet.

– När anmälan gjordes hade jag anledning att misstänka att brottslighet pågick. Vad polisen gjort eller vilka åtgärder de vidtagit låter jag däremot vara osagt.

Hans Anderssons arbete har försvårats i och med att han haft svårt att få tillgång till bolagets bokföring. Denna har i strid med gällande regler förvarats utomlands, vilket skulle kunna utgöra ett bokföringsbrott.

– Bokföringen har förvarats på Irland, vilket inte är okej på något sätt. Det är otillåtet enligt svensk rätt att förvara bokföringen för ett svenskt bolag utomlands. Nu måste vi undersöka om detta utgör ett bokföringsbrott, säger Hans Andersson.

PT har sökt företrädare för Roadbridge Sweden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!