Piteåbo fällde kommunens träd – krävdes på 35 400 i skadestånd

En Piteåbo i 55-årsåldern anlitade ett företag för att fälla tre träd på kommunens mark i Bergsviken. Han åtalades för anstiftan till skadegörelse och kommunen begärde 35 400 kronor i skadestånd. Nu frias mannen av Luleå tingsrätt och skadeståndet avslås.

Stubbarna står kvar efter de fällda träden och mannen är beredd att betala vedvärdet.

Stubbarna står kvar efter de fällda träden och mannen är beredd att betala vedvärdet.

Foto: Polisens förundersökning

Piteå2024-09-11 13:50

Nyheten i korthet

  • En man i Piteå anklagades för att ha anstiftat skadegörelse genom att fälla tre träd på kommunens mark, men friades av Luleå tingsrätt.
  • Mannen hävdade att han hade fått tillstånd av kommunen att fälla träden för att bygga ett garage, vilket åklagaren inte kunde motbevisa.
  • Kommunen krävde 35 400 kronor i skadestånd för träden, men detta krav avslogs av tingsrätten.

Åklagaren begärde att mannen skulle dömas för anstiftan till skadegörelse efter att han anlitat en firma för att fälla och forsla bort tre träd som tillhörde Piteå kommun.

"Han har därigenom anstiftat gärningen genom att han förmått annan att utföra avverkningen. Träden tillhörde Piteå kommun och avverkningen var till men för kommunen", skriver åklagaren enligt domen.

undefined
Mannen ansökte om trädfällningen hos kommunen. Personal var på plats, men fällde träd som mannen inte märkt ut i skogsdungen.

Kommunen begärde skadestånd av mannen för vedvärde och återanskaffning av tre träd – sammanlagt 35 400 kronor.

Piteåbon erkände gärningen, men nekade till skadegörelse eftersom han var av uppfattningen att han fått tillstånd av kommunen att fälla träden och därmed saknade uppsåt.

Han bestridde det enskilda anspråket på 32 400 kronor, men godtog det begärda beloppet på 3 000 kronor för värdet av de fällda träden.

Två vittnen från kommunen hördes och under förhören kom det fram att en ansökan om trädfällningen hade kommit in till parkavdelningen.

Ansökan avsåg fällning av några, av honom utmärkta tallar, i en dunge invid hans fastighet där han skulle bygga ett garage enligt ett beviljat bygglov. Som skäl för begäran angavs att träden var gamla och att delar av stammarna var döda. Till ansökan var bifogad samtycke från grannar, en karta där tallarna markerats samt ett fotografi.

undefined
Träden stod i vägen för ett garagebygge och mannen upplevde att han fått godkänt av kommunen att fälla träden.

Någon månad senare hade ett av träden i dungen blåst sönder och kommunen var på plats och tog hand om det samt fällde några andra träd i dungen, men inte träden som mannen märkt ut.

Han lejde då ett företag för att avverka och forsla bort de tre träden som stod i vägen för garaget som skulle byggas.

Tingsrätten bedömer både vittnena på kommunen och Piteåbon som trovärdiga. Mannen menar att han fått tillåtelse för trädfällningen via telefon, något som den kommunanställde nekar till. 

Tingsrätten konstaterar att mannens uppgifter om förloppet från ansökan och fram till tiden för fällningen av träden vinner stöd av den övriga utredningen. 

undefined
En man anlitade ett företag för att fälla tre träd som stod på kommunens mark i Bergsviken. Han åtalades för skadegörelse, men frias nu av Luleå tingsrätt.

Den kommunanställde kan inte beskriva ordväxlingen med Piteåbon över telefon och kommer inte ihåg mejl som tagits emot. Enligt tingsrättens mening kan därför tillförlitligheten av hennes uppgifter sättas i fråga.

Tingsrätten menar att mannens uppgifter inte kan lämnas utan avseende och det är därmed inte styrkt att han med uppsåt olovligen lät fälla träden. Åtalet ogillas och det enskilda anspråket avslås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!