Det var i maj förra året som Piteå kommun upptäckte att tre träd fällts på deras mark i anslutning till ett villaområde i Bergsviken. En kommunanställd som bodde i närheten hade sett en lastbil transportera bort träden och uppmärksammade Kultur, park och fritid som polisanmälde det.
Fastighetsägaren bredvid hade året före ansökt om tillstånd för att fälla träden som stod nära tomtgränsen på kommunens mark. Det slutade med att kommunen avverkade några skadade träd, men de övriga tre träden som senare sågades ned fick stå kvar. Själv menar fastighetsägaren att han fått ett muntligt godkännande att ta ned de träden mot att han själv ombesörjer bortforsling.
– Ordagrant sa hon till mig: Vi har tagit dom mest skadade och dom övriga tre som står där får du ombesörja själv och fälla. Så sa hon till mig och det är ordagrant. Om inte jag får fälla, varför har hon inte skickat ett mejl om att jag inte får fälla dom, säger fastighetsägaren i polisförhör.
Beslutet att fastighetsägaren inte får ta ned träden finns inte på mejl, men den kommunanställde dementerar att hon gett honom tillstånd.
– Det stämmer inte. Det har jag inte sagt, säger hon till polisen.
Polisen: Så det han påstår är då felaktigt?
– Ja.
För att ytterligare backa upp sanningshalten i sitt påstående förklarar personalen att Kultur park och fritid skriver så kallade trädfällningsavtal innan de ger privatpersoner tillstånd att själva ta ned träd. Något som inte skett i det här fallet.
– Då åker jag ut på platsen och dels stämplar träden, alltså att jag målar på dom träd som får fällas och sen skriver man ett trädfällningsavtal där det är punktat upp vad som gäller för en sådan avtalsfällning. Och det är ju inte gjort i det här fallet.
Mannen åtalas nu mot sitt nekade för anstiftan till skadegörelse och Piteå kommun kräver även fastighetsägaren på 35 400 kronor i skadestånd.
Piteå kommun har förändrat sina rutiner efteråt och numera sker alla ansökningar om trädfällning i en e-tjänst där det registreras om besluten som fattas är positiva eller negativa.