Piteå kommun dissar panelsamtal om dövblindas situation

Med anledning av uppståndelsen kring dövblinda Evelina Lindbergs kamp för kommunikation vill ABF i Piteå nu anordna ett panelsamtal om dövblindas levnadsvillkor. Trots upprepade förfrågningar vill kommunens representanter däremot inte delta. "Det är jättetråkigt. Det gynnar inte någon", säger Isabell Dahlin på ABF.

ABF Piteå anordnar ett panelsamtal om dövblindas situation, men trots upprepade förfrågningar vägrar kommunens representanter att delta. Isabell Dahlin, verksamhetsutvecklare på ABF, tycker det är tråkigt. "Då är det ju svårt att ge en rättvis bild av sakfrågan", säger hon.

ABF Piteå anordnar ett panelsamtal om dövblindas situation, men trots upprepade förfrågningar vägrar kommunens representanter att delta. Isabell Dahlin, verksamhetsutvecklare på ABF, tycker det är tråkigt. "Då är det ju svårt att ge en rättvis bild av sakfrågan", säger hon.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2024-09-22 19:00

Nyheten i korthet

  • ABF i Piteå vill arrangera ett panelsamtal för att diskutera dövblindas levnadsvillkor, inspirerat av dövblinda Evelina Lindbergs kamp för kommunikation.
  • Trots upprepade inbjudningar har representanter från Piteå kommun valt att inte delta i samtalet, vilket lett till besvikelse hos arrangörerna.
  • Kommunens representanter vill inte delta i samtalet då man anser att dövblindas situation är en riksdagsfråga.

Dövblinda Evelina Lindbergs kamp för rätten till kommunikation har berört hela Sverige. För att bidra med kunskap och diskussion planerar studieförbundet ABF i Piteå nu en föreläsningskväll med panelsamtal om dövblinda personers situation och nedmonteringen av deras möjlighet till hjälp i vardagen. Isabell Dahlin, verksamhetsutvecklare på ABF, har självt följt rapporteringen och den medföljande debatten om Evelina Lindbergs situation.

– Vi har följt debatten i PT. Jag gick också i demonstrationen på första maj och man såg ju att Piteåborna brinner för den här frågan. Jag upplever också att det här hör till folkbildningen. Diskussionen bottnar ju i enskilda personers rättslöshet. Att inte kunna ta del av samhället. Man pratar om lagstiftning, om vem som bär ansvar. Vad är det för hjälp som erbjuds och är det den hjälp som personen faktiskt behöver? Vi vill ha ett samtal om de här frågorna, säger hon.

undefined
Dövblinda Evelina Lindbergs kamp för rättigheten till kommunikation har blivit uppmärksammad i hela Sverige. Nu anordnar ABF i Piteå ett panelsamtal om dövblindas situation.

Bland de medverkande ses bland annat dövblinda Evelina Lindberg, Thomas Söderström, Liberalernas gruppledare i Luleå samt den socialdemokratiske riksdagspolitikern Fredrik Lundh Sammeli. Kvällen är menad att börja med föreläsningar av sakkunniga för att sedan avslutas med ett moderatorlett panelsamtal.

Avsikten har varit att representanter från kommunen ska delta för att kunna bidra med sin syn på saken, men trots att arrangörerna vid flera tillfällen försökt bjuda in politiker och tjänstemän har socialtjänstens representanter tackat nej till att delta.

– Min tanke har hela tiden varit att kommunen ska delta men jag har upplevt motstånd när jag försökt hitta personer från kommunens sida som kan vara med. Jag har fått kalla handen vart jag än vänt mig, säger Isabell Dahlin.

Under förberedelserna har ABF bjudit in socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S) samt vice ordförande Britta Lysholm (C). Man har också bjudit in socialchefen Eva Börjesson Öman. Isabell Dahlin säger att ingen som tillfrågats valt att delta, vilket hon tycker är både tråkigt och problematiskt.

– Jag har aldrig haft som avsikt att starta någon lynch mot politikerna. Jag ser detta som folkbildning. Om man har ett offentligt politiskt uppdrag, har man då inte ett ansvar att ta denna typ av diskussion? Här har de en möjlighet att komma fram med sin bild, helt ocensurerad och med hjälp av en erfaren politisk moderator. Jag tycker det blir ett bekymmer när kommunen inte deltar för då är det ju svårt att ge en rättvis bild av sakfrågan, säger hon.

undefined
Isabell Dahlin tycker det är anmärkningsvärt att lokala politiker och tjänstemän inte vill medverka i panelsamtalet om dövblindas situation. " Om man har ett offentligt politiskt uppdrag, har man då inte ett ansvar att ta denna typ av diskussion", frågar hon sig.

PT har varit i kontakt med socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S), vice ordförande Britta Lysholm (C) samt socialchefen Eva Börjesson Öman. Samtliga bekräftar att man inte avser delta i panelsamtalet om dövblindas situation.

– Det stämmer att jag tackat nej till att delta. Jag tror inte att jag kan bidra till innehållet. De har bra föreläsare och upplägg och jag hoppas och tror att det blir en bra kväll för dem som väljer att gå dit, säger Eva Börjesson Öman.

Ni har ju själva i en insändare klagat och sagt att ni upplever att ni inte kunnat kommunicera er bild av situationen. Är inte det här i så fall ett bra tillfälle att göra det på?

– Jag tror inte att den här kvällen är tänkt för det budskapet.

Jag har pratat med ABF. De tycker det är synd att ni inte vill delta och tror att samtalet blir sämre då man inte får höra er sida av saken.

– Då är det deras syn. Så har de inte kommunicerat med mig.

Tycker inte du att det är märkligt att kommunen väljer att inte ställa upp på ett sådant här samtal?

– Inte i det här läget.

undefined
Socialnämndens ordförande Sven-Gösta Pettersson (S) och socialchefen Eva Börjesson Öman vill inte delta i det panelsamtal om dövblindas situation som studieförbundet ABF anordnar i Piteå. (Arkivbild)

Politikerna Sven-Gösta Pettersson (S) och Britta Lysholm (C) säger att man avböjer att delta då man anser att dövblindas situation är en riksdagsfråga.

– Jag har valt att inte delta. Jag tycker det är en lagstiftningsfråga och tycker att det är rikspolitiker man bör tillfråga. Jag förstår också att Fredrik Lundh Sammeli ska delta. I övrigt har jag inget att kommentera, säger Sven-Gösta Pettersson.

Är det inte rimligt att lokala politiker ska delta i ett sådant här samtal?

– Som jag säger tycker jag det är en lagstiftningsfråga och då rör det rikspolitiken.

Men när frågan nu vållat så stor uppståndelse bland Piteåborna, är det då inte rimligt att lokala politiker är med?

– Jag har inget annat svar att ge dig än det jag sagt. Jag tycker det är en fråga för riksdagen.

undefined
Även socialnämndens vice ordförande Britta Lysholm (C) har tackat nej till att delta i panelsamtalet. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!