"Okunnighet bakom Piteås tapp"

Att Piteå sjunker som en sten i Svenskt näringslivs ranking när det gäller företagsklimatet i landets kommuner, beror på okunnighet bland politiker och tjänstemän. Det anser Moderaterna i kommunen.

Okunskap. Håkan Johansson att såväl politiker som tjänstemän i kommunen saknar kompetens kring företagandet i kommunen. (Arkivbild)

Okunskap. Håkan Johansson att såväl politiker som tjänstemän i kommunen saknar kompetens kring företagandet i kommunen. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2016-09-25 21:15

Piteå-Tidningen presenterade nyligen resultatet av Svenskt näringslivs årligt återkommande kommunranking när det gäller företagsklimatet i landet.

I denna tappar Piteå 34 placeringar och återfinns på plats 217 av landets 290 kommuner.

LÄS OCKSÅ: Piteå rasar i företagsrankning

Enligt moderaternas gruppledare i kommunfullmäktige, Håkan Johansson, finns det en förklaring.

Det handlar om:

"Dålig förståelse för företagande bland tjänstemän och politiker, dålig dialog mellan kommunen och befintliga företag samt att kommunen inte vill konkurrensutsätta delar av den kommunala verksamheten", hävdar Håkan Johansson.

– Så känner jag. Dels av den erfarenhet jag fått sedan jag klev in i politiken, men även utifrån de svar de ger på frågorna i enkäten, säger Johansson.

Han drar inte alla över en kam.

– Självklart finns det tjänsteman och politiker som förstår företagande, tillägger han.

Är du förvånad över det du kallar okunskap?

– Jo, att man inte verkar ta det här på allvar. Jag har tagit upp situationen med politiker och tjänstemän i olika forum, men jag upplever mest att det kommer en massa bortförklaringar, säger Håkan Johansson.

Den moderate gruppledaren hävdar att hans synpunkter delas av ett stort antal företagskollegor.

– De flesta upplever att det finns en brist på attityd. Att deras synpunkter viftas bort, att det är mest gnäll.

Skulle det se annorlunda ut med en annan politisk majoritet i fullmäktige?

– Det är jag övertygad om. Åtminstone bland politikerna, säger Håkan Johansson.

Även den lokala organisationen av Företagarna delar den moderate gruppledarens synpunkter.

– Vi har en bra kommunikation med kommunen, men som entreprenörer vill vi ofta ha en snabbare beslutsprocess, säger Företagarnas vice ordförande i Piteå, Linda Isaksson.

Hon anser vidare att det finns en okunskap bland många av de kommunala tjänstemännen.

– Ingen tvekan om att det finns ett kunskapsglapp.

Kommunstyrelsens ordförande Peter Roslund vill inte negligera kritiken.

– Jag har följt rankingen i flera år. Ena året är vi högre upp, ett annat lägre och det är samma frågor. Jag tar den lite med en nypa salt. Som förtroendevald representerar vi genomsnittet av befolkningen vilket innebär att så här är väl uppfattningen även bland kommunmedborgarna.

– Skulle vi exempelvis privatisera äldreomsorgen skulle vi säkert ligga högre upp.

Svenskt näringsliv

Svenskt Näringsliv är en svensk arbetsgivarorganisation som företräder privata företag i Sverige.

Organisationen bildades i mars 2001 genom sammanslagning av Sveriges Industriförbund och Svenska Arbetsgivareföreningen, och verkar för att förbättra villkoren för alla företag i Sverige.

Svenskt Näringsliv har 49 medlemsorganisationer som i sin tur representerar 60 000 medlemsföretag. Huvudkontoret finns i Näringslivets hus på Östermalm i Stockholm, och det finns 20 regionala kontor i Sverige samt ett Brysselkontor.

Svenskt Näringsliv är delfinansiär för den liberala tankesmedjan Timbro, via Stiftelsen Fritt Näringsliv. Svenskt Näringsliv delar årligen ut Curt Nicolin-priset och ger bland annat ut tidningen Entreprenör.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!