Det är sextonde året i rad som företagarorganisationen Svenskt näringsliv tar tempen på kommunernas företagsklimat. Syftet med undersökningen är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag utifrån Svenskt näringslivs perspektiv. Den bygger på både enkätundersökningar och statistik från bland annat Statistiska centralbyrån, SCB.
Och jämfört med i fjol, då 9 av länets 14 kommuner klättrade upp, går det i år åt precis motsatt håll. Arvidsjaur når exempelvis sin lägsta placering någonsin, plats 285 av 290 i riket.
Samtidigt har en annan kommun med liknande förutsättningar skuttat rejält, nämligen Överkalix som klättrar 51 placeringar till plats 214. Årets raket i riket är för övrigt Vännäs i Västerbotten, som går upp 107 placeringar.
Men allra mest dyker Arjeplog, som backar 36 placeringar, följt av Piteå som backar 34. Älvsbyn faller 16 placeringar, men ligger fortfarande bäst till bland kommunerna i södra länsdelen, och tvåa totalt i Norrbotten. Toppar gör Luleå, som ligger på 77:e plats, och därmed är tredje bästa kommun i Norrlandslänen.
En faktor som fått negativt genomslag i undersökningen i samtliga länets kommuner är den höjda landstingsskatten. Överhuvudtaget är offentlig sektor något av ett rött skynke för företagarorganisationen.
– Norrbottens framtid är inte en växande offentlig sektor. Norrbottens framtid är fler och växande företag, säger Svenskt näringslivs regionchef Jan-Olov Nordström i ett uttalande, och framhåller att företagsklimatet är helt avgörande för att locka nya etableringar till en kommun. Han lyfter särskilt fram nödvändigheten av att politiker och företagare har en god dialog och strävar efter samsyn när det gäller företagande.
– Om man saknar samsyn som är viktiga i just den egna kommunen är möjligheten till förbättring begränsad, säger Nordström, och understryker att där företagsklimatet är gott skapas både nya jobb och tillväxt.
För den som vill veta mer om rankinglistan och de frågor som ställs i enkäterna finns den tillgänglig på www.foretagsklimat.se