Ögonläkare väljer bort Piteå

Ögonmottagningen i Piteå har inga läkare men enhetschefen Ingrid Berglund tycker ändå att vården fungerar bra. ”Vår uppfattning är att patienterna är nöjda”, säger hon.

Enhetschefen Ingrid Berglund beklagar läkarbristen, men tycker ändå att vården fungerar bra.

Enhetschefen Ingrid Berglund beklagar läkarbristen, men tycker ändå att vården fungerar bra.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-03-20 16:00

PT har berättat om den lokala glaukomföreningens missnöje mot den obefintliga läkarbemanningen vid ögonmottagningen i Piteå. Patienter med den kroniska sjukdomen måste nu åka till Sunderbyn för att träffa läkare och föreningen upplever inte att Region Norrbotten gör tillräckligt för att lösa krisen.

– Det är jättesvårt att få tag i läkare och tyvärr har vi hamnat i en moment 22-situation. Om en läkare vill till Piteå så blir den läkaren ensam. Även om den har kontakt med andra läkare i länet så är det inte samma sak som att träffa kollegor i korridorerna, säger Ingrid Berglund, enhetschef vid ögonmottagningen i Piteå.

Enligt henne vill Region Norrbotten gärna ha ögonläkare i Piteå, men eftersom det är så svårt att hitta annonserar man efter tjänster till ögonsjukvården i Norrbotten.

– Trots läkarbristen så bedriver vi i Piteå precis samma glaukomsjukvård som man gör i hela länet. Det är en kronisk sjukdom som behöver kontrolleras ofta och det är något som sköterskorna gör. Ser man att det inte håller sig stabilt så konsulterar vi läkare och ibland kan vi få ett muntligt svar och ibland leder det till ett läkarbesök i Sunderbyn.

Innebär läkarbristen någon försämring för patienterna?

– Tidigare när vi hade läkarbemanning så kunde vi gå och prata direkt med en doktor och ibland kunde patienten gå direkt in till doktorn för ett besök. Så visst är det en försämring för patienterna och även för oss. Det är alltid lättare att öppna en dörr och gå in och fråga. Men jag tycker ändå vi sköter det så gott vi bara kan. Vår uppfattning är att patienterna är nöjda.

Enligt Ingrid Berglund fick patienterna tidigare besöka läkare ungefär en gång vartannat år oavsett om de behövde eller inte. Något som vissa patienter saknar.

– Sjuksköterskorna har koll på deras kroniska sjukdom och ser det bra ut så finns det inget behov att träffa en doktor. Men då finns det en del som tycker det är mer värdefullt att träffa en doktor. Då får vi försöka övertyga dem att de får träffa en doktor om det behövs. Men behövs det inte kan vi inte använda läkarresurserna till det.

På ögonmottagningen i Piteå har läkarbristen stärkt sjuksköterskornas ansvar och det sättet att arbeta är något som Ingrid Berglund tror kommer mer och mer i den moderna sjukvården.

– Det sker mycket kompetensväxlingar nu och vi i Norrbotten ligger i framkant med det eftersom vi har blivit tvungna på grund av läkarbrist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!