Under vecka 11 pågår världsglaukomveckan världen över. Glaukom – i folkmun grön starr – betecknas som en folksjukdom med över 200 000 drabbade i Sverige. Uppskattningsvis 10 000 är drabbade i Norrbotten. Men många är omedvetna om det. Ann-Lis Forsberg, Glaukomförbundet i Piteå, är en av dem som l
ever med sjukdomen som är obotlig.
– Jag var på väg hem från jobbet då jag såg en gloria runt solen. Då förstod jag att något var fel.
Ann-Lis hade då drabbats av grå starr, katarakt. När hon ringde till ögonmottagningen i Piteå för att boka tid för undersökning fick hon beskedet att inga tider fanns att få. Ann-Lis hade varit förutseende och tecknat en försäkring som betalade för en operation i Stockholm. Ann-Lis lever i dag med glaukom som hon senare utvecklade och som ibland är kopplat till katarakt.
Sjukdomen drabbar ögats synnerv och leder till bortfall i synfältet så att synen försvinner fläckvis. Ofta är trycket i ögat förhöjt. Ann-Lis tar ögondroppar tre gånger om dagen och har genomgått tre laserbehandlingar och opererat höger öga då ett dränage också opererades in. Hon tycker att hennes ögon fungerar relativt bra i dag. Ann-Lis påpekar särskilt hur viktigt det är att ha en vårdplan med upprepade undersökningar för att kontrollera trycket. Hon åker till Sunderbyn för att träffa läkare och är kritisk till att man från regionens sida inte jobbar hårdare med att försöka rekrytera ögonläkare till Piteå. Lars Karbin är ordförande i Glaukomförbundet i Norrbotten. Han är också kritisk.
– Just nu finns det ögonläkare i Gällivare och Sunderbyn, men i Piteå är det kris. Det är viktigt att regionledningen är medveten om vilket problem det är och att man aktivt arbetar med att rekrytera såväl läkare som sköterskor.
Lars Karbin beskriver glaukom som "en utförslöpa på ett alltmer sluttande plan".
– Regelbundna kontroller är centralt för att man ska kunna bli bättre eller åtminstone att det sluttande planet minskar.
Glaukom är en lömsk sjukdom som till en början inte uppvisar några symtom alls. När man väl märker av att något är fel så har det redan skett en rejäl försämring av synen. Ofta kan symptomen vara att man exempelvis har svårt att följa bilden när man ser på tv. Den syn som man har förlorat går inte att återfå och därför är tidig upptäckt mycket viktig. Det finns möjlighet att kontrollera ögontrycket i primärvården och hos optiker.