PT har tidigare berättat om den markförorening som upptäcktes under Sundsgatan mellan busstationen och OKQ8. Massorna, som luktade diesel, lades upp på en upplagsyta på Berget och prover har tagits.
– Det var spår av att det fanns diesel, men det var inte så alarmerande höga halter, säger Karin Forsgren, miljöinspektör vid Piteå kommun.
De förorenade massorna ska föras till Svevias behandlingsanläggning vid Bredviksberget, men det är oklart om det är gjort. Analysen visar att oljan som föroreningen består av är gammal och kraftigt nedbruten, men det har inte gått att ge någon exakt åldersbedömning. Det är inte säkerställt varifrån föroreningen kommer.
LÄS OCKSÅ: Diesel i jorden under Sundsgatan
En bit därifrån, under Västergatan, har bensenhalter som överstiger Naturvårdsverkets generella riktvärde för mindre känslig markanvändning upptäckts. Det var i samband med att Lindbäcks bygg påbörjade arbetet med grundläggningen inför de nya bostäderna som personal kände bränslelukt i jorden.
Prover har tagits i marken och grundvattnet där bensen hittats under vägen utanför byggområdet, men källan till föroreningen är oklar.
Kan föroreningen komma från OKQ8?
– Jag kan inte säga att man helt och hållet kan utesluta det, men å andra sidan kan man inte heller utesluta att det kan finnas någon annan källa. Det är svårt att spekulera i, säger Karin Forsgren.
Hon förklarar att det vore mer logiskt om det fanns förhöjda halter av fler ämnen för att kunna tyda på att det är bensin eller diesel.
– Det är märkligt att man bara hittar bensen och inte andra alifater och aromater, men jag har inte gått igenom de äldre undersökningarna för OK. Det kanske blir i samband med saneringen som ska genomföras, då får man göra en bakgrundskoll och se om det kommer från det hållet, säger hon.
Det finns ingen åtgärdsplan i dagsläget. Hon uppger att om det skulle finnas ett påtagligt problem på grund av föroreningen skulle kommunen ta tag i ärendet skyndsamt, men enligt henne har det inte kommit in några sådana indikationer.
– Det är konstaterat att det är förhöjda halter men vi vet att man inte tar upp grundvatten för dricksvatten här. Det ligger förvisso i grundvattnet så det kan spridas, men exponeringsvägarna är begränsade och då sjunker också risken. Jag skulle inte se det som något akut, säger hon.
Om det visade sig vara en risk för människors hälsa eller en mer angelägen risk för miljön måste kommunen agera.
– Vi får registrera och bevaka det när det blir aktuellt i andra sammanhang när vi gräver, bygger eller så, säger Karin Forsgren.