Den 10 november fick Mikael Kemi på avdelningen för teknik och gator på kommunen, ett samtal från Svevia, som då var i färd med att gräva ett ledningsdike för fjärrvärme under Sundsgatan mellan busstationen och OKQ8. Entreprenören berättade att det luktade diesel från ledningsdiket, varpå representanter från både teknik och gator samt miljö och hälsoskydd åkte dit för att titta och lukta.
Enligt en ärendeutskrift från samhällsbyggnad/fysisk planering, hade lukten uppstått i den nedre delen av ledningsgraven, strax efter övergångsstället. ”Diesellukt påvisades på en sträcka av ca 10–15 m och upphörde sedan. Ledningsgraven är ca 1–1,5 m djup och 2,5 m bred.”
Dumpades på Berget
De dieselluktande massorna lades upp på en anvisad upplagsyta på Berget, något som inte framkallade några glada miner hos kommunens miljö- och hälsoskydd.
– Det var väl inte så bra men Svevia hade ett avtal med teknik och gator på kommunen om att få nyttja den här platsen som upplag. Man lade de dieselluktande massorna för sig, säger Karin Forsgren, miljöinspektör på kommunen.
Vad hände med de förorenade massorna?
– Det har jag inte hunnit kolla upp.
Krismöte
Dagen efter fyndet hölls ett möte på kommunen, där Mikael Ferm, enhetschef för miljö- och hälsoskydd, deltog tillsammans med Karin Forsgren, Hans Grönlund, ordförande för OKQ8 ekonomisk förening, Björn Berglund, ledamot OKQ8, samt två representanter från Pite energi. Vid mötet diskuterades varifrån dieselläckan kunde härröra, samt vilka åtgärder som kunde vidtas.
OKQ8 fick i uppdrag att kontakta en miljökonsult för provtagning av de uppgrävda massorna samt i ledningsdiket. Uppdraget till miljökonsulten bestod också i att om möjligt åldersbestämma föroreningen.
Provtagning
Det togs också en kontakt med Citybuss, för att kontrollera om det skett något oljespill på busshållplatsen. Tommi Saukkoriipi, trafikledare på Citybuss, uppgav då att under de tio år han jobbat på Citybuss så har det inte skett något utsläpp så vitt han vet. ”Det är möjligt att det skett något mindre oljespill från någon buss, men absolut inget bränsleläckage (diesel)”.
Vatten och miljöbyrån fick i uppdrag att göra en provtagning på Sundsgatan, prover som senare lämnades vidare till ALS för analys.
Förhöjda värden
Av analysen som är gjord utifrån två möjliga användningsområden, känslig markanvändning och mindre känslig markanvändning, framgår att fjärrvärmegraven innehåller förhöjda värden av vissa aromater och alifater. De uppmätta värdena överstiger de tillåtna för känslig markanvändning.
Helt klart är att den så kallade OK-tomten ska saneras. Ett inriktningsbeslut är fattat av kommunen. Enligt Mikael Ferm, bidrar dock inte den hittade föroreningen till att saneringstakten av området snabbas på.
– Vi är trygga i situationen med att området kommer att saneras innan man börjar göra åtgärder på tomten. Det ska ske i närtid men det är onödigt att göra en sanering innan man vet vad tomten ska användas till, säger Mikael Ferm.
OK:s ansvar
Karin Forsgren förklarar att OK som verksamhetsutövare, har ansvaret för att saneringen blir gjord.
– OK kan inte sälja bort sitt ansvar. Visst kan de sälja tomten till ett billigare pris och komma överens om att köparen ska sanera innan de börjar använda tomten. Men skulle det uppstå problem i ett senare skede är det OK som har ansvaret, säger hon.