Nya villatomter rycker närmare

15 villatomter planeras på Ostigårdsbacken i Högsböle. Detaljplanen ligger ute för samråd och ägaren Emil Fhärm hoppas på avstyckning nästa år.

Tomtområde. Här på Ostigårdsbacken vill Emil Fhärm sälja 15 tomter. "Jag tycker det finns en god acceptans för den här utvecklingen", säger han.

Tomtområde. Här på Ostigårdsbacken vill Emil Fhärm sälja 15 tomter. "Jag tycker det finns en god acceptans för den här utvecklingen", säger han.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-08-11 16:27

PT har tidigare berättat att markägaren Emil Fhärm vill stycka av 15 villatomter i Högsböle. Nu har projektet fått grönt ljus av tjänstemännen på Piteå kommun och detaljplanen ligger ute för samråd. Medborgarna har fram till den 31 augusti på sig att tycka till om det nya bostadsområdet mellan Ostigården och Perviken.

– Jag tycker att stödet är enormt, både från omgivningen och kommunalt håll. Jag trodde att den här processen skulle ta mycket längre tid. Det märks att både politiker och tjänstemän vill att vi blir fler Pitebor, säger Emil Fhärm.

LÄS OCKSÅ:Planerar tomter för villor nära vatten

Tomterna på Ostigårdsbacken ska bli cirka 2 000 kvadratmeter och detaljplanen tillåter 150 kvadratmeter hus med en tillbyggnad på 60 kvadratmeter.

– Vad jag tycker är bra att det är fullt möjligt att bygga ett rejält dubbelgarage. Jag tänker att den som flyttar hit och ska bo permanent vill ha det, säger Emil Fhärm.

Hur är intresset för att köpa tomter?

– Jag vet att det är mycket stort. Jag har en förhoppning om att det inte bara blir hungrande malmfältare, utan att vi får bofasta barnfamiljer här ute. Min stora önskan att vi ska få det ännu mer levande här ute, även året runt.

Inget kommunalt avlopp

Avloppsfrågan har tidigare varit ett frågetecken. Nu har Emil Fhärm fått besked att Pireva inte kommer att dra in kommunala ledningar – men markägaren hoppas ändå kunna undvika en enskild avloppsanläggning.

– Jag har möjligheten att själv gräva två kilometer avlopp från Pitsund. Min förhoppning att få ihop kalkylen så att det blir så. Annars gör jag en kollektiv avloppslösning för elva av tomterna som är sammanhängande.

Om detaljplanen går igenom vill Emil Fhärm inleda mark- och vägarbeten nästa år.

– Jag hoppas på att slå ned pinnar i backen i maj nästa år, men Lantmäteriets handläggningstider är ett smolk i bägaren. De har pratat om upp till ett års väntetid. Om planen vinner laga kraft innan årsskiftet kan dröja till våren 2018 innan avstyckningen blir klar.

Informerat grannar

Att närboende grannar ska motsätta sig bostäderna och överklaga detaljplanen håller han inte för sannolikt.

– Jag har jobbat väldigt proaktivt med boende i omgivningen och är det något så diskuterar vi det innan samrådet. Det är klart att området blir mer likt ett villaområde än vad det var för 20 år sedan, och det kan väl en del tycka är lite synd. Men jag tycker att det finns en god acceptans för att den här utvecklingen sker, säger Emil Fhärm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om