Planerar tomter för villor nära vatten

Målet är att stycka av femton villatomter i vattennära läge strax nedströms Pitsundsbron.– Vi skissar på ett förslag till ny detaljplan för Ostigårdsbacken i Högsböle, säger entreprenör Emil Fhärm.

Varje röd prick är ett potentiellt framtid husbygge - om planskissen över Högsböle (mellan E4 och Bondöfjärden) leder fram till en godkänd detaljplan.

Varje röd prick är ett potentiellt framtid husbygge - om planskissen över Högsböle (mellan E4 och Bondöfjärden) leder fram till en godkänd detaljplan.

Foto:

PITEÅ2015-12-02 05:00

Som många andra malmfältare investerade Emil Fhärm, 41, i en stuga i Piteå för några år sedan – för att finna ro mellan arbetspassen uppe i Gällivare.

– Genom åren har jag fått mersmak för Piteå. Och numer är stugan utbytt mot ett permanent boende på Ostigården i Högsböle, berättar Fhärm.

Femton tomter

Ett stort skogsintresse har också utmynnat i köpet av en ansenlig mängd mark i det direkta närområdet.

– Men jag vill inte bara äga utan också förvalta markområdet, säger Fhärm.

Planen är att stycka av och sälja totalt femton villatomter på i snitt 2 000 kvadratmeter, för byggen av upp till 150 kvadratmeter stora hus med tilläggsytor på 60 kvadratmeter.

– Jag har haft förhandskontakter med kommunen, med frågor om det är någon idé att jobba vidare utifrån dessa premisser och svaret har blivit "ok, kör!".

Het potatis

Därför ligger Emil Fhärm i startblocken för att i samråd med Monarkens arkitektbyrå utarbeta förslag till en ny detaljplan – som Piteås kommunpolitiker har att ta ställning till senare under vårkanten.

Det som gör ansökan till en extra het potatis rör inte minst storleken på de tilltänkta villorna.

– Praxis i dag i traditionella sommarstugeområden är max 100 kvadratmeter för huvudbyggnaden plus lite olika stora tilläggsytor. Här handlar det ju om en utökning vilket jag ser som ett måste för att möte framtidens byggteknik och behov.

Fullt ansvar

I Fhärms åtgärdskatalog ingår även dragningar av tillfartsvägar, fiber, vatten och avlopp.

– Jag är beredd att ta fullt ansvar, säger han.

– Vägar och kommunalt vatten finns redan i områdets omedelbara närhet. Den biten blir inga problem att lösa.

Avloppsfrågan

– Mera knepigt är det med avloppsfrågan. Det kommunala avloppsnätet är framdraget till Pitsund och ett alternativ är att jag låter gräva en knapp två kilometer lång anslutning. Alternativet är enskilda avlopp med trekammarbrunnar vilket inte känns lika tilltalande.

– Men jag upplever ett gott stöd och en ärlig vilja från kommunen om att vara behjälplig. 43 000 invånare ligger som ett övergripande mål i alla lägen och det genomsyrar helt klart uppbackningen, säger Emil Fhärm.

Fakta Emil Fhärm, 41

Född i Umeå, uppvuxen i Skellefteå och bosatt i Gällivare sedan åtta år.

Har tidigare drivit ett saneringsföretag med bas i malmfälten.

Bor numer permanent på Ostigården i Högsböle, 17 kilometer söder om centrala Piteå.

Grundare och delägare av WPS Sweden AB, med säte i Piteå, som arbetar med service och underhåll av vindkraftverk. I bolaget finns 20 anställda.

Privat vill Fhärm stycka av femton tomter på Ostigårdsbacken i Högsböle, där det i dag finns 34 hushåll varav 19 är permanentboende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om