Nu blir det enklare att övervaka

En ny lag gällande kamerabevakning ska underlätta för bland annat kommuner och polismyndigheten att sätta upp nya övervakningskameror. Lagen trädde i kraft den första augusti och antalet kameror på allmänna platser väntas öka.

Hittills har kommunen fått nej på sin ansökan om att få övervaka Stadsbergets tak. (Arkivbild)

Hittills har kommunen fått nej på sin ansökan om att få övervaka Stadsbergets tak. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2018-08-02 19:18

Om det blir några nya övervakningskameror på allmänna platser i Piteå kommun är ännu oklart. Tidigare har man från kommunens sida sagt att man i och med den nya lagen ska söka nytt tillstånd för att kamerabevaka taket på Stadsberget.

LÄS MER: "Lättare att få kamerabevaka"

– Vi har diskuterat de möjligheter den nya lagen innebär, men inte tagit några konkreta beslut. Vi ska hålla ett möte om det till veckan när semestern är slut för många medarbetare, säger förvaltningschefen Jan Ställ.

"Kamerabevakningslagens syfte är att se till så att kamerabevakning bara används när övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset". Så står det att läsa på Datainspektionens hemsida. Datainspektionen är ny tillsynsmyndighet för ärenden relaterade till kamerabevakning. Det är också den myndighet man vänder sig till för att söka tillstånd. Från regeringens sida tror man att den nya lagen kommer att leda till att fler övervakningskameror kommer upp på allmänna platser när det blir enklare för polis och kommuner att få tillåtelse att sätta upp kameror.

– Det kommer förmodligen upp fler kameror. Trygghetsskapande och brottsförebyggande åtgärder från en kommun eller polismyndigheten klassas nu generellt som giltiga skäl att få sätta upp övervakningskameror även på allmänna platser, säger Mathias Säfsten, departementsråd på justitiedepartementet.

I och med den nya lagen får polisen nu dessutom placera ut tillfälliga kameror i upp till tre månader utan att söka tillstånd.

Tidigare var alla som ville sätta upp en övervakningskamera tvungen att söka tillstånd för detta hos Länsstyrelsen. Nu går man via Datainspektionen i de fall man alls behöver ansöka om ett tillstånd. Eftersom att man nu gjort det lättare att få tillåtelse att kamerabevaka så är de tillstånd som utfärdats tidigare fortfarande giltiga. Kravet på tillstånd begränsas nu också till myndigheter. Privata företag, butiker och banker kommer i och med den nya lagen inte vara tvungna att ansöka. Möjligheterna att få tillstånd till kameraövervakning inom hälso- och sjukvården kommer också att förbättras och inom skogs- och jordbruk behöver man inte längre något tillstånd för att övervaka egendomen. Däremot måste alla som ska sätta upp en övervakningskamera göra en särskild integritetsanalys då man måste följa dataskyddsförordningen, GDPR, som gäller i hela Europa sedan i maj och står överordnad den svenska lagstiftningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om