Lättare att få kamerabevaka

Regeringen har fattat beslut om en ny kamerabevakningslag som kommer att förenkla. Viktigt inte minst för skogsbruket – och vid Stadsberget.

Förväntansfull. Förvaltningschefen Jan Ställ ser positivt på den nya lagen som kan ge kommunen en ny chans att få kameraövervaka Stadsberget. (Arkivbild)

Förväntansfull. Förvaltningschefen Jan Ställ ser positivt på den nya lagen som kan ge kommunen en ny chans att få kameraövervaka Stadsberget. (Arkivbild)

Foto: Ylva Forslund

Piteå2018-03-09 21:00

Stadsberget har under flera år haft stora problem med vandalisering, både inne i parkeringshuset och ute/uppe på taket.

Inne i själva parkeringshuset finns väl fungerande kameraövervakning, vilket lett till fällande domar gällande skadegörelse för flera ungdomar, men utomhus och uppe på taket har det varit stopp för kameror.

Länsstyrelsen i Norrbotten beviljade tillstånd för tre kamerir i februari 2017 men Datainspektionen ansåg att det var integritetskränkande och överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som gick på inspektionens linje och rev upp beslutet.

Trots att kameraövervakningen skulle begränsas till kvällar och nätter och att brottslighet förekommer, ansåg domstolen i ett beslut den 29 september ifjol att den enskildes integritet vägde tyngre, särskilt som Stadsbergets takplan är utformat som en mötesplats. Beslutet överklagades till kammarrätten, som nyligen nekat prövningstillstånd vilket innebär att förvaltningsrättens dom gäller.

Nu öppnar den nya kamerabevakningslagen för en ny möjlighet att få kameraövervaka.

– Vi har inte hunnit analysera exakt vad lagen innebär, men har förstått att det skulle kunna ge oss en ny chans, säger förvaltningschefen Jan Ställ. Vi kommer att läsa igenom lagen noggrannt och när den trätt i kraft (1 augusti) så söker vi igen.

Ställ har tidigare konstaterat att kameraövervakning är ett effektivt sätt att motverka klotter och skadegörelse och att man inte avsett att övervaka hela takplaner, utan bara två meter in från fasaden, något han nu hoppas kan bli verklighet i höst.

Men det är inte bara polis och kommuner som i brottsbekämpande syfte ska få lättare att kameraövervaka.

När det gäller övervakning i jord- och skogsbruk samt i jaktsammanhang, kommer det framöver inte längre att krävas ens ett tillstånd.

– Kravet på tillstånd har gjort det svårt att använda kameror för att skydda dyrbar och stöldbegärlig utrustning som till exempel skogs- och jordbruksmaskiner, som ofta måste flyttas runt och lämnas obevakade ute i skog och mark. Med den nya lagen underlättar vi för människor att skydda sin egendom, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Det här är något som välkomnas av jord- och skogsbruk, där man brottas inte minst med verktygs- och dieselstölder och försökt hejda det med diverse motåtgärder såsom blåfärgning av bränslet och DNA-duschar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!