För två och ett halvt år sedan sköt Jonathan Salomonsson en ovanlig fågel. Från början trodde han att han skjutit en vanlig tjäderhöna men det visade sig vara fel – men ändå rätt.
– Fågeln blev tyvärr skadeskjuten av första skottet, men jag gjorde ett litet eftersök, sade Jonathan Salomonsson i oktober 2018.
När han hittade fågeln dök frågetecknen upp.
– Tankarna gick. Har jag skjutit en tjädertupp? Nej, en tjäderhöna? Nej, inte det heller. Jag stod länge och funderade på vad jag hade skjutit, sade han.
Bilder på fågeln lades upp i sociala medier och en livlig debatt om vad det kunde röra sig om för fågel följde.
I storlek var den lik en tjäderhöna, men den såg ut som en järpe. Många trodde att det var en rackelhane, alltså en variant mellan orre och tjäder.
Fågelforskare Martin Green vid Lunds universitet kontaktades men han var osäker på vad det kunde röra sig om. Mats-Åke Bergström, konstnär och fågelkännare från Lakafors var desto säkrare. Och han hade rätt.
– Det är en steril tjäderhöna med för mycket tupphormoner, sade han efter att ha fått se bilder på den ovanliga fågeln.
Mats-Åke Bergström visade också upp en bild på en nästan exakt likadan fågel som sköts i Jokkmokk 2007.
Nu har alltså gåtan fått sin lösning – efter 2,5 år. Jonathan Salomonsson skriver på Fritid och vildmarks instagramsida: "Allt tyder på att det är en maskuliniserad tjäderhöna. Det är bekräftat att individen är tjäder på mödernet på grund av dess mitokondriella DNA och det mesta tyder även på fädernet (preliminära resultat från nukleärt DNA) En expert på aberranta dräktkaraktärer hos hönsfåglar på Natural History Museum i Tring, Storbritannien har också kikat på bilderna och konfirmerat vad man kommit fram till."
Fågeln som nu är uppstoppad sitter på en björkgren i entrén till Fritid och vildmark.
– Jag tyckte att den skulle sitta här där jag jobbar, säger Jonathan Salomonsson, som i mars fick tillbaka fågeln som han låtit stoppa upp.
I torsdags kom svaret på DNA-testet.
– Det tog sin tid men det är kul att få veta. När fågeln var skjuten blev jag kontaktad av Jaktjournalen som bad mig skicka ett DNA-prov på den. De har sedan dess haft hand om ärendet och meddelande mig för några dagar sedan, säger Jonathan Salomonsson.