– Så är det. Jag kan bespara alla vidare gissningar och funderingar i frågan, säger den kända fågelkonstnären och skickar med en bild på en likadan fågel som sköts i Jokkmokk 2007.
– Den ser nästan exakt likadan ut, men det kan variera något i teckningen. Den fågeln dna-testades på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och analysen visade att det var en steril tjäderhöna. Det är en mix mellan höna och tupp och resultatet blir att den är steril.
Hur vanligt är det här?
– Det är en mycket ovanlig fågel, men det förekommer.
Mats-Åke Bergström kom fram till sin slutsats utan att ha läst det som konservatorn Stefan Rutström berättade för PT. Bergström har hållit på i ett helt liv med fåglar och varit fascinerad av hybrider och korsningar. Genom åren har han sett det mesta.
– En steril tjäderhöna kan ha olika mycket tuppanlag och därmed se lite olika ut. Samma sak gäller en rackelhane/höna. De kan se olika ut.
En del tror att den fågel som Jonathan Salomonsson sköt är en korsning mellan järpe och tjäder, men precis som Stefan Rutström så förkastar Mats-Åke Bergström den möjligheten. Däremot nämner han en del andra kända korsningar.
– Det finns ripjärpar, järporrar, riporrar och många andra. Några av dem har jag sett med egna ögon.
Mats-Åke Bergström säger att kunskapen i Sverige är begränsad när det gäller våra vilda hönsfåglar och speciellt alla korsningar som kan förekomma. Själv har han samlat på sig gedigen kunskap efter 50 år i tjäderskogen och inom kort släpper han en bok om tjädern.