Mats-Peter föll på målsnöret

Nej, Mats-Peter Kristiansen från Piteå, tog sig inte vidare till finalen i Årets kock 2019. Det blir åtta andra kockar som gör upp om den prestigefyllda titeln i september.

Kocken Mats-Peter Kristiansen in action i köket under deltävling två.

Kocken Mats-Peter Kristiansen in action i köket under deltävling två.

Foto: Samuel Unéus

PITEÅ2019-06-13 18:18

Efter att ha tagit sig vidare i det första delmomentet, då de 24 kockarna reducerades till 16, gällde det i deltävling 2 att laga två rätter rätter från en hemlig råvarukorg. Huvudingrediensen i den hemliga korgen visade sig vara två rediga gösar.

På en timme skulle kockarna komponera två recept, där en rätt skulle vara varm och den andra kall. Därefter hade de tre timmar på sig att laga maten, som skulle räcka till 12 portioner.

Men utmaningen slutade inte där, kockarnas kunskaper sattes också på prov vad gäller matråvaror. 40 råvaror av olika slag skulle identifieras på 20 minuter, och det var fritt fram att titta, dofta, känna och smaka på råvarorna.

Den stenhårda juryn bedömde även kockarnas hygien och handlag med gösen, hur den hanterades och hur mycket svinn det blev.

Mats-Peter Kristiansen, född i Stockholm men uppvuxen i Piteå, återfinns till vardags på Spira Food i Göteborg. Som PT tidigare berättat var det andra året han kvalade in till tävlingen Årets kock, det vill säga SM i professionell matlagning. Men i torsdags tog det alltså slut, och det blir åtta andra kockar som gör upp om den ärofyllda titeln, nämligen Jonas Lagerström, Lars Niklasson, Ola Wallin, Christian Siberg, Daniel Müllern, Martin Moses, Louise Johansson och Alexander Sjögren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om