Mats-Peter kvalar till Årets kock

Mats-Peter Kristiansen, uppvuxen i Piteå, är vidare till kvalet i Årets Kock 2019.

Kocken Mats-Peter Kristiansen från Piteå har kvalificerat sig vidare i tävlingen Årets kock 2019. (Stora bilden från fjolårets final som vanns av David Lundqvist). MONTAGE

Kocken Mats-Peter Kristiansen från Piteå har kvalificerat sig vidare i tävlingen Årets kock 2019. (Stora bilden från fjolårets final som vanns av David Lundqvist). MONTAGE

Foto: Stina Stjernkvist/TT

PITEÅ2019-05-23 22:11

Mats-Peter Kristiansen, 40 år, är född i Stockholm men uppvuxen i Piteå. Sedan flera år tillbaka bor han i Göteborg där han driver cateringfirman Spira Food tillsammans med två andra personer.

Nu står det klart att han är en av 24 kockar som går vidare till kvalificeringstävlingen i Årets Kock 2019.

– Det känns jätteroligt. Jag har försökt några gånger, men aldrig löpt hela vägen, säger han.

Förra året kvalade han också med sin rätt ”Oxe, rotselleri och bevarad försommar". I år är det tävlingsbidraget där "hav möter grönsaker" som väckt juryns intresse. Den 12 och 13 juni kommer han laga den på restauranghögskolan i Stockholm med förhoppningen om att bli en av åtta kockar som går vidare till final.

– Jag har gjort en variation på ostron och sommarkål. Det är både grillad ostron och en kräm på ostron. Allt ligger gömt i en färsk kålbädd, sedan är det även en sås på smörad fermenterad kålbuljong, en massa blommor och svartvinbärsblad och en olja på svarta vinbär.

Mats-Peter Kristiansen berättar att han tar mycket av sin inspiration just från västkusten då han bott i Göteborg under lång tid, ostronen är till exempel från Grebbestad där det sägs att världens bästa ostron kommer från. Men råvarorna från Norrbottenskusten ligger honom också varmt om hjärtat, speciellt fisken.

– Jag är uppvuxen på mycket fisk, sedan är det en annan fisk än det vi har här nere.

Du funderade aldrig på att göra ostronpalt?

– Nej, ingen ostronpalt. Det har jag inte testat, men det kanske är en smaksensation. Jag får prova det någon gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om