Läkare som missbrukar tappar legitimation

En läkare på Piteå sjukhus blir av med sin legitimation. Han lider av ett allvarligt missbruk av alkohol och narkotikaklassade tabletter. I samband med en utlandsresa skrev han ut 500 tabletter Diazepam till sig själv och intog dem tillsammans med alkohol.

En läkare på Piteå sjukhus tappar sin legitimation på grund av sitt missbruk av alkohol och narkotikaklassade tabletter. (Arkivbild)

En läkare på Piteå sjukhus tappar sin legitimation på grund av sitt missbruk av alkohol och narkotikaklassade tabletter. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

Piteå2023-05-23 12:10

PT har skrivit om läkaren från Piteå flera gånger tidigare. 

Personal på sjukhuset har berättat att man hittat läkaren med en syrgasmask i ena handen och den andra handen på tuben. Enligt de anställda uppvisade han ett märkligt beteende och hade problem med att öppna en dörr på egen hand.

undefined
En läkare på Piteå sjukhus tappar sin legitimation på grund av sitt missbruk av alkohol och narkotikaklassade tabletter. (Arkivbild)

En efterföljande utredning visade att läkaren varit beroende av alkohol åtminstone sedan 2017. På grund av missbruket meddelade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, läkaren en treårig prövotid 2020.

Enligt prövotidsplanen skulle läkaren skicka in provresultat och läkarintyg till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Men enligt Ivo gjorde han inte det på ett tillfredsställande sätt och därför yrkade myndigheten på att hans legitimation som läkare skulle återkallas. 

Ivo skriver i sitt utlåtande till HSAN att läkarens många återfall har medfört livshotande alkoholförgiftning, komplicerad abstinens i form av epileptiskt anfall och delirium tremens, som bland annat yttrar sig som skakningar och hallucinationer, samt behandling på behandlingshem. 

I utredningen konstaterar man att läkaren i samband med en utlandsvistelse under hösten 2022 förskrivit stora mängder bensodiazepiner till sig själv. 

"Han har i samband med utomlandsvistelsen tagit ut över 500 tabletter Diazepam under 13 dagar och det har även funnits en legal förskrivning av relativt stora mängder opioider", skriver Ivo.

undefined
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har yrkat att ansvarsnämnden ska dra in läkarens legitimation.

I ett utlåtande från mannens behandlande läkare intog Piteåläkaren bensodiazepinerna tillsammans med alkohol under vistelsen utomlands. Den behandlande läkaren såg ingen möjlighet till att Piteåläkaren till fullo skulle kunna uppfylla villkoren för prövotiden under utlandsvistelsen.

Läkaren själv bestrider Ivos yrkande för att hans legitimation ska återkallas. Han anser att yrkandet är för tidigt ställt och att han inte fått en rimlig chans att visa att målet och syftet med prövotidsplanen har uppnåtts. Som stöd för sin inställning lämnar läkaren in flertalet skrivelser, bland andra intyg från arbetsgivare och från behandlande läkare samt ett eget yttrande.

Läkaren säger enligt utredningen att han ser arbetet som sitt kall och att han önskar en förnyad prövotid där han kan bevisa sin motivation till fortsatt nykterhet. Att dra in hans legitimation på grund av vad som möjligen kan gå fel i framtiden är för honom ett främmande sätt att resonera. 

"I så fall borde ju diabetiker och samtliga över 60 år inte kunna arbeta som läkare, eftersom det finns risk för den framtida patientsäkerheten", säger läkaren enligt utredningen.

undefined
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, tar ingen hänsyn till läkarens förklaring och drar in hans behörighet.

HSAN tar dock ingen notis till läkarens resonemang. Ansvarsnämnden konstaterar att det alltjämt finns en kvarstående och återkommande problematik gällande alkohol och narkotiska läkemedel. Man bedömer därmed att läkaren inte har rehabiliterats från sitt beroende.

"Han har inte heller kommit in med flera av de underlag som åligger honom enligt den fastställda prövotidsplanen. XX har därigenom underlåtit att följa den plan som fastställts för hans prövotid. Det föreligger således grund för återkallelse av hans legitimation", skriver HSAN i sitt beslut.

Återkallelsen gäller omedelbart, men kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!