Kommunen förhandlar med Migrationsverket

Det ser fortfarande mörkt ut för de asylsökande ungdomarna i Piteå som nekas gymnasieplats eftersom de fyllt 18 år. I veckan höll kommunen ett möte med Migrationsverket, men parterna har inte nått en överenskommelse.

Samverkan. Enligt kommunchefen Ylva Sundkvist samarbetar Piteå kommun "allt vad de kan" med Pite havsbad för att det ska bli så bra som möjligt för de asylsökande som bor där. (Arkivbild)

Samverkan. Enligt kommunchefen Ylva Sundkvist samarbetar Piteå kommun "allt vad de kan" med Pite havsbad för att det ska bli så bra som möjligt för de asylsökande som bor där. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2018-03-18 21:00

Kommunchefen Ylva Sundkvist förklarar att kommunen för diskussioner med Migrationsverket för att komma fram till en lösning i frågan.

– Vi följer lagstiftningen, men den är inte enkel att ta sig igenom, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Asylsökande ungdomar nekas gymnasieplats

LÄS OCKSÅ: "Det är Migrationsverkets ansvar"

LÄS OCKSÅ: Skellefteå beskostar gymnasieutbildning

I dagsläget är det upp till Barn- och utbildningsnämnden att, om den politiska viljan finns, bekosta gymnasieutbildningen för ett 40-tal asylsökande ungdomar i Piteå som fyllt 18 år, men som ännu inte hunnit påbörja gymnasieutbildning.

– Utbildningsnämnden har sin budget som de ska hålla precis som alla andra förvaltningar, det här ställs mot något annat, säger Ylva Sundkvist.

Hon förklarar att Piteå kommun, jämfört med andra kommuner i närområdet, har ett betydligt större antal ungdomar som hamnat i detta moment 22.

– Det finns en vilja, men inte till vilket pris som helst. Vi måste få kompensation för det, säger Sundkvist.

Enligt henne har Piteå kommun som målsättning att både ungdomarna och alla övriga asylsökande på Pite havsbad ska känna att det är meningsfullt att vara i Piteå.

– Vi vill att de ska trivas och känna att de blir väl omhändertagna. Vi hoppas att det ska finnas en öppning för oss här genom att ha dialog med Migrationsverket, säger Ylva Sundkvist.

Hon poängterar att det ännu är för tidigt att säga hur frågan kommer att avgöras.

– Migrationsverket har ingen åsikt i frågan om de har rätt till utbildning. Nu har vi ingen lösning på bekymret, men det blir ett par möten till.

Nekas plats

I februari fick ett 40-tal asylsökande elever på Strömbackaskolan beskedet att de inte kommer att få plats på gymnasiet till hösten, eftersom de hunnit fylla 18 år.

Anledningen är att de enligt lag inte har rätt att påbörja en gymnasieutbildning efter att de fyllt 18 år, det står dock kommunen fritt att bekosta gymnasieutbildningen åt de asylsökande ungdomarna.

Regeringen har föreslagit en lagändring som ska ge ungdomar, som hunnit bli myndiga under sin asyltid, möjlighet att fortsätta studera på gymnasial nivå och på det sättet öka sina chanser till att få uppehållstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!