Bertil Almgren pekar på den humana aspekten i frågan, men inte minst poängterar han att Skellefteå kommun ser de asylsökande ungdomarna som en viktig tillgång.
– Vi har ett mål om att bli över 80 000 kommuninvånare till år 2030 och då måste vi i gymnasienämnden också bidra till det, säger han.
Han bedömer ungdomarnas chanser till att få både jobb och uppehållstillstånd som goda.
– Förra året tillsattes åtta av tio jobb av en utrikesfödd. Ska vi få tag i folk, behöver vi den här gruppen, den är avgörande för att fortsätta utveckla vår kommun och hela landet, säger Bertil Almgren.
Det uttalade målet med beslutet är att öka ungdomarnas chanser att få uppehållstillstånd.
– Hur mycket ska vi följa de här stupstockarna som finns i de nationella regelverken? Vi måste jobba med kompetensförsörjningen. Det är klart att det blir en kostnad. Men vi tycker det är rimligt, säger Almgren.
Piteå kommun har gått ut med att man vill ta emot fler ensamkommande ungdomar från andra kommuner, för att fylla upp tomma platser på boendena för asylsökande ungdomar.
– Vi kämpar på så att vi inte ska behöva göra fler varsel, samt att vi ska få fler medborgare till Piteå kommun, sa Anna-Maria Nilsson, chef för flyktingsamordningen den 1 februari.
Kommunen får 1 350 kronor per barn och dygn från Migrationsverket eller från den kommun man tagit över den ensamkommande från. Då är kommunen också skyldig att ordna skolgång åt ungdomarna. Men det gäller endast fram till dess att ungdomarna fyller 18 år.
Varför lockar ni hit fler ungdomar när de inte får möjlighet att gå gymnasiet här i Piteå?
– Det är två olika saker. Om vi tar över ensamkommande från andra kommuner så är det fortfarande den kommunen som har ansvaret för det barnet. För asylsökande som fyller 18 år så är det Migrationsverkets ansvar, säger Helena Stenberg.
Tycker du att de här ungdomarna borde få gå på gymnasiet?
– Ja, det tycker jag. Men vi måste hålla reda på vems ansvar det är, säger Helena Stenberg.
Hon poängterar att Piteå kommun har begärt ett möte med Migrationsverket.
– Vi kommer gå till botten med vilka ansvarsförhållandena är, vilka återsökningsmöjligheter som finns och så vidare. Det finns inget ja eller nej, säger Helena Stenberg.
Hur ser du på att Skellefteå kommun erbjuder de asylsökande ungdomarna gymnasieplats?
– Det har jag ingen kommentar till, säger Helena Stenberg.