Hyresgästerna som berörs av höjningen är de som bor i gruppboenden, äldreboenden och några få bostadslägenheter. Totalt är det drygt 600 lägenheter som innefattas av hyreshöjningen på 5,5 procent som börjar gälla från och med maj.
– I allmänhet är det väldigt höga nivåer som man kommer överens om just nu. Vi är glada att vi har haft en god samtalston och att vi kunde komma överens i tid så att hyresgästerna slipper få en retroaktivitet. Vi tycker att nivån är väldigt hög, men så här ser det ut i hela landet, säger Hyresgästföreningens förhandlare Johannah Malmin.
Hyreshöjningen på 5,5 procent är exakt samma höjning som Pitebos hyresgäster får och en betydligt lägre höjning än 12,9 procent som Piteå kommun yrkade på.
– Vi tittar ju på vad kostnadsökningarna ligger på och därför är det ganska logiskt att hyreshöjningarna följer varandra.
Förra året blev hyreshöjningen på Piteå kommuns lägenheter 4,3 procent och i år blev den alltså ännu högre.
– Det här är den högsta hyreshöjningen på många, många år, säger Johannah Malmin vid Hyresgästföreningen.
Piteå kommun tog in konsulten Mikael Renqvist, som tidigare varit hyresjurist på Pitebo, för att sköta förhandlingen. Kommunens yrkande på 12,9 procent var högre än både de privata fastighetsägarna och Pitebo.
– Pitebo och Piteå kommun upplåter två helt olika former av hyresrätter. Kommunen har särskilda boenden och gruppboenden som är dyrare typer av hyresrätter, sa han innan förhandlingen drog igång:
– Den mest uppenbara kostnaden är att när skador uppstår hos Pitebo kan man avkräva skadorna av den avflyttade hyresgästen. När skador uppstår hos Piteå kommun har hyresgästen i regel dött, och där finns det sällan fordringsbara tillgångar.
– Det finns inga ägartillskott som går att begära och inga vinster som har kunnat lagras för det får inte en kommun göra. Så får inte kommunen kostnadstäckning så tas pengarna från allmänna medel. Jag tror inte att Piteå kommuns medborgare tycker att man ska trycka in allmänna medel i bostadsförvaltning.