Som Piteå-Tidningen tidigare berättat har Piteå kommuns HR-avdelning föreslagit att kommunanställda som hunnit fylla 67 år ska få en löneökning på 3 500 kronor i månaden.
Det finns ett stort behov av både fast personal och vikarier, främst inom skola och omsorg. Men behovet finns även inom andra yrkeskategorier som på ett tydligt sätt konkurrerar om arbetskraften i Norrbotten.
Att sträva efter att förlänga arbetslivet är en insats i arbetet för att klara kompetensförsörjningen och kunna täcka upp för de behov som finns i kommunens verksamheter. Det är också av stort värde att ha kvar medarbetare med lång erfarenhet och kompetens för sitt yrke.
Från och med 1 juni erbjuder Piteå kommun därför ett lönetillägg från och med det år man fyller 67 år. Det är ett sätt att motivera medarbetare att arbeta kvar samt motverka normen att arbetslivet går mot sitt slut vid 65 års ålder.
– Lönetillägget är absolut en bonus, men det är inte anledningen till att jag jobbar. Jag hade jobbat med detta oavsett. Det bästa med mitt jobb är att man fortfarande lär sig nya saker och jag kanske jobbar så länge att de får fixa en rollatorparkering, säger Ulla Christoffersson, elevassistent.
– Vi hoppas att fler medarbetare väljer att stanna kvar lite längre, vi har ett stort behov av personal men det är tufft att rekrytera eftersom vi konkurrerar med många andra. Som arbetsgivare värdesätter vi också all erfarenhet och kompetens som våra seniora medarbetare har, de är otroligt viktiga, säger Catrine Granberg, HR-chef.
Det är upp till varje förvaltning att besluta om de vill erbjuda lönetillägget eller inte.
Om förvaltningen väljer möjligheten att erbjuda lönetillägg är det närmaste chef som avgör om det är möjligt. Lönetillägget är 3 500 kronor i månaden för en heltidsanställning, för timanställda är tillägget drygt 21 kronor i timmen. Det kommer att finansieras med hjälp av den sänkta arbetsgivaravgiften för medarbetare från det år de fyller 67 år.
– Jag upplever fortfarande att mitt arbete är mycket tillfredsställande och jag har inte satt något stoppdatum för när jag ska sluta jobba. Jag har mycket frihet och bestämmer själv hur mycket jag vill arbeta. Lönetillägget är också en bonus och kan säkert locka tillbaka några till arbetslivet, säger Gunny Hägg och får medhåll från sina kollegor Birgitta Marklund, Margot Åström Strand och Solveig Bergman.