Kommunens drag – jättelöneökning för pensionärer

Personalbristen inom svensk skola är alarmerande och Piteå kommun är oroade över framtiden. Nu vill man chockhöja lönerna för äldre lärare. Förhoppningen är att få personal inom skolan att vilja jobba längre.

Piteå kommun vill införa ett lönetillägg på 3500 kronor i månaden för anställda och timvikarier över 67 år som kan tänka sig att fortsätta att jobba. (Arkivbild)

Piteå kommun vill införa ett lönetillägg på 3500 kronor i månaden för anställda och timvikarier över 67 år som kan tänka sig att fortsätta att jobba. (Arkivbild)

Foto: Roald, Berit

Piteå2024-05-05 11:00

Nyheten i korthet

  • Piteå kommun föreslår en löneökning på 3500 kronor för kommunanställda över 67 år, i hopp om att motivera dem att arbeta längre och motverka personalbrist inom skolan.
  • HR-chefen Cathrine Granberg framhåller att äldre, erfarna medarbetare är värdefulla och att löneökningen kan uppmuntra dem att fortsätta arbeta.
  • På utbildningsförvaltningen är man positiva till förslaget, som man hoppas ska underlätta vikarieförsörjningen inom kommunens skolor.

För att råda bot på kompetensförsörjningsproblem har Piteå kommuns HR-avdelning föreslagit att kommunanställda som hunnit fylla 67 år ska få en löneökning på 3500 kronor. Förhoppningen är att lönepåslaget ska bli en morot för anställda att vilja jobba längre.

– Det handlar om att vi behöver behålla våra äldre, erfarna och kompetenta medarbetare. De är väldigt värdefulla för oss och det här är ett förslag som kan göra att de vill jobba lite längre. Tanken är att det ska kunna nyttjas av alla förvaltningar, säger Cathrine Granberg, HR-chef på Piteå kommun.

undefined
Piteå kommuns HR-chef Cathrine Granberg säger att förslaget är en del i kommunens personalförsörjningsarbete. (Arkivbild)

Skolchefen Malin Westling oroas över framtidens kompetensförsörjning inom skolan och på utbildningsförvaltningen ser man positivt på förslaget.

– Vi tittar på olika lösningar, dels hur vi ska kunna marknadsföra oss men också för hur vi ska få befintlig personal att vilja jobba längre. Det här är ett sådant förslag som skulle kunna vara en morot för folk att vilja stanna lite längre, säger hon.

Prognoser gör gällande att det svenska kompetensunderskottet inom skolan inom tio år kommer att uppgå till 12 000 lärare. Trots att situationen i Piteå än så länge ser bättre ut än på många andra orter oroas Malin Westling inför framtiden.

– Inom skolan ser vi enorma personalbehov framöver och vi är oroliga för hur vi ska kunna trygga kompetensförsörjningen. Det är inte nog många som läser till lärare i Sverige. Hittills ligger Piteå bra till och vi har ett gott rykte som skolkommun, men vi ser att det blir tuffare och tuffare att anställa och förstår att vi kommer att få problem. Redan nu ser vi att det är väldigt svårt att få tag i vikarier.

Främst är det också på vikariesidan som Malin Westling ser fördelar med förslaget om lönetillägg för äldre.

– Främst ser vi ett sådant här lönetillägg som en enorm möjlighet att få våra timanställda pensionärer att vilja komma in och jobba extra. För oss är det framförallt ett sätt att trygga tillgången till vikarier, säger hon.

Det föreslagna lönetillägget är tänkt att motsvara den sänkta arbetsgivaravgiften som träder i kraft vid 67 års ålder. Kostnaderna för kommunen skulle alltså vara desamma samtidigt som 

– För kommunen är det ett ekonomiskt nollsummespel men det blir ett plus i plånboken för de som vill jobba längre eller jobba extra, säger hon.

Det framlagda förslaget ligger just nu hos förvaltningarna för utvärdering.

undefined
Piteå kommuns skolchef Malin Westling är positiv till förslaget som hon hoppas ska underlätta kompetensförsörjningen inom Piteås skolor. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!