Vid årsskiftet övergår insamling av förpackningar till Sveriges kommuner. Bakgrunden till förändringen är ett regeringsbeslut från 2022 med syftet att göra det enklare att återvinna förpackningar genom att flytta sortering nära bostaden, så kallad fastighetsnära insamling (FNI).
– Det är en stor omställning som ska ske, samtidigt som vi ställer om till en fossilfri fordonsflotta. Vi landar på en kostnad för Piteå kommun på 60-100 miljoner innan allt är klart, sade Johan Bäcklin, vd på Pireva, i slutet av november.
På tre år ska det nya systemet vara helt utbyggd. I Piteå kommun finns redan en fungerande FNI i många av lägenhetshusen i form av mindre miljöhus. För Pireva handlar det om att bygga ut systemet för de cirka 4 300 lägenheterna som återstår. Pirevas förslag är att Piteå kommun ska införa ett tvåfackssystem som liknar dagens gröna tunna. Skillnaden är att det finns en mellanvägg i kärlet där man sätter en viss typ av avfall på ena sidan och ett annat i den andra, enligt Johan Bäcklin.
– När det här systemet är fullt utbyggt så kommer man ha att fyra tunnor per fastighet. Det här kommer att ske stegvis då vi börjar med mat- och restavfall. Sedan blir plast och papper och målet är sedan att vi ska kunna samla in glas och metall.
På torsdagen beslutade kommunfullmäktige att man går på Pirevas förslag och inför tvåfackssystemet. Kristdemokraternas gruppledare Helén Lindbäck yrkade bifall för systemet, men hon påpekade också att hushållens nu får dubbelt så många tunnor.
– Piteå kommer att behöva köpa in 63 200 nya soptunnor eftersom varje en- och tvåfamiljshus samt fritidshus måste ha hela fyra soptunnor med två fack vardera.
– Och bor man i radhus eller på kvarter där villorna står tätt så kan man fråga sig var alla tunnorna ska stå.
Centerpartisten Henrik Viklund, som också är ordförande för Pireva, gav en förklaring:
– Pireva har ställt frågan till Naturvårdsverket och bett om en definition vad som är fastighetsnära. Vår önskan är att man skulle kunna göra gemensamhetsanläggning som liknar de som finns i hyreshus. Det är klart att har man en liten tomt med bara en halv infart så kommer det att ta mer plats, och det blir ett problem.
– Men får vi bara ett klartecken att vi kan bygga mindre gemensamhetsanläggning på trånga kvarter så kommer vi att se över den möjligheten. Den flexibiliteten medger det här systemet.