Pireva har valt väg då allt avfall ska återvinnas hemma

Det ska bli lättare att återvinna förpackningsavfall då återvinningen ska ske nära hemmet. Pireva har nu bestämt hur man vill att återvinningen ska gå till, och nu blir det upp till politiken att besluta i frågan.

Johan Bäcklin, vd på Pireva, föreslår att politiken ska besluta om ett tvåfackssystem i Piteå.

Johan Bäcklin, vd på Pireva, föreslår att politiken ska besluta om ett tvåfackssystem i Piteå.

Foto: Emil Larsson

Piteå2023-11-26 20:30

Det blir kommunerna som tar över ansvaret för att samla in förpackningsavfall från hushållen från och med 1 januari 2024. Tre år senare ska den fastighetsnära insamlingen (FNI) nära hemma vara helt utbyggd. I Piteå kommun finns redan en fungerande FNI i många av lägenhetshusen i form av mindre miljöhus. För Pireva handlar det om att bygga ut systemet för de cirka 4 300 lägenheterna som återstår. Man har tillsammans med motsvarigheten i Luleå, Lumire, utrett hur den fastighetsnära insamlingen ska gå till för villahushåll. Där har Pireva kommit fram till att ett så kallat tvåfackssystem är det bästa alternativet för Piteå. 

– Tvåfackssystem handlar om att man får ett kärl som liknar dagens gröna tunna. Skillnaden är att det finns en mellanvägg i kärlet där man sätter en viss typ av avfall på ena sidan och ett annat i den andra. Det kommer bli ett flertal tunnor som man får ha i anslutning till fastigheten, säger Pirevas vd Johan Bäcklin.

undefined
Så här kan tömningen i ett tvåfackssystem se ut.

Hur många tunnor kommer varje hushåll att ha?

– När det här systemet är fullt utbyggt så kommer man ha att fyra tunnor per fastighet. Det här kommer att ske stegvis då vi börjar med mat- och restavfall. Sedan blir plast och papper och målet är sedan att vi ska kunna samla in glas och metall.

Många av Norrlandskommunerna tittar just på tvåfackslösningen, enligt Johan Bäcklin

– Fördelen är att vi stegvis kan bygga ut systemet, men också att vi snabbt kan förändra om det blir nya lagkrav och direktiv.

undefined
Med tvåfackssystemet kan Pireva använda sig av sidlastare. Då slipper man dubbelbemanning och ha sina anställda ute vid otrygga vägar.

Dessutom har de sett en kostnadsmässig fördel jämfört med fyrfackssystemet som många kommuner i södra Sverige har valt. En annan viktig aspekt är arbetsmiljön för chaufförerna.

– För Pireva har det här varit en väldigt viktig del varför vi rekommenderar tvåfackssystem. För dels kan man jobba med sidlastare, vilket innebär att vi slipper dubbelbemanning och ha anställda ute vid vägen som måste dra stora tunga tunnor i snön.  Den andra delen är, som är tämligen outredd, vad som krävs för att upprätthålla säkerhet vid avfallsinsamling efter landsväg, säger Johan Bäcklin och fortsätter:

– Ett exempel är Arvidsjaursvägen där vi med fyrfackssystem skulle ha medarbetare som drar tunnorna vid en 90-väg. Vår syn är då att i stort sett måste man ha en TMA-bil (som används för att varna trafikanter för vägarbeten) och det går inte. Därför ser vi att säkerhetsaspekten är en viktig faktor.

Vilket system som ska användas i Piteå framöver tas upp av kommunstyrelsen på tisdag. Slutligen är det kommunfullmäktige som beslutar i frågan.

– Vi har kommit fram till att tvåfackssystem är mest kostnadseffektivt för Piteå, bäst för arbetsmiljön och systemet håller en fullgod service för kommuninvånarna vad gäller fastighetsnära insamling. Det är även lättare att justera systemet och anpassa utifrån eventuella förändringar, säger Johan Bäckling på Pireva.

Hur ser tidsplanen ut?

– Den stora utmaningen för hela Sverige är dels att få fram bilar och insamlingskärl då hela landet ställer om samtidigt. Sedan ska hela logistikplaneringen göras om då det bland annat ska upprättas mellanlagringsstationer. Vi ställer alltså om ett helt insamlingssystemet i Sverige samtidigt. Vi jobbar givetvis för att ha ställt om till 2027, men vi är beroende av utomstående faktorer så vi får se vad som händer helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!