Kapar kostnader för institutionsvård

Samtidigt som fältgruppen permanentas trappar kommunen upp sitt arbete med att få ner kostnaderna för missbruksvården. Piteå kommun lägger 14–15 miljoner kronor årligen på institutionsvård.

Sven-Gösta Pettersson (S), socialnämndens ordförande, är sedan årsskiftet med och beslutar om alla som ska beviljas institutionsvård. (Arkivbild)

Sven-Gösta Pettersson (S), socialnämndens ordförande, är sedan årsskiftet med och beslutar om alla som ska beviljas institutionsvård. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-04-28 15:33

Piteå kommuns kostnad ligger 46 procent högre än riket i genomsnitt.

– Jag vet inte vad det beror på att Piteå har så mycket högre kostnader, om det är för att det förekommer mer missbruk här eller om det beror på något annat, det kan jag inte svara på, säger Sven-Gösta Pettersson.

Kommunen kommer satsa mer på så kallade hemmaplanslösningar och öppenvård. Samtidigt kan kommunen komma att se över vilka behandlingshem man samarbetar med.

– Det är väldigt olika vad institutionsvården kostar. Den kan kosta allt från 2 000 kronor upp till 6 000 kronor per dygn, säger han.

Målet är att få ner kostnaden för institutionsvården till 9,3 miljoner kronor, i dag placerar socialtjänsten personer på behandlingshem för 14–15 miljoner kronor per år.

PT berättade i februari att politikerna sedan årsskiftet tagit över beslutsfattandet kring barn och vuxna som är i behov av institutionsvård.

– Tidigare hade socialtjänstens personal delegation att besluta om tre månaders vårdinsatser, nu är det arbetsutskottet, AU, som tar beslut om placeringen direkt, säger Sven-Gösta Pettersson.

Han menar att det krävs motivation för att få en behandling mot missbruk.

– Är man motiverad och vill göra något åt sitt missbruk, då kan man vänta några dagar. Vi sammanträder var fjortonde dag. Målet är att få ner kostnaderna, vi ska placera färre och kortare tid, säger han.

Har ni någon kunskap om vad som är den mest effektiva behandlingen mot missbruk?

– Jag har inte sett någon sådan rapport. Vi tänker att vi ska jobba annorlunda och jobba mer med hemmaplanslösningar. Det är väldigt varierande hur behovet bedöms, behandlingen är alltid individuell, säger Sven-Gösta Pettersson.

Gunilla Grankvist, som är enhetschef för missbruk och beroende vid Piteå kommun, har däremot en idé om vad det beror på att kommunens kostnad för institutuionsvård är så hög.

– Det jag kan konstatera är att jämfört med andra kommuner så har vi inte så många hemmaplanslösningar i Piteå. I flera andra kommuner finns det mycket mer att välja på, till exempel dubbeldiagnosboende, stödteam i hemmet, det finns andra typer av stöd på hemmaplan, som inte finns i Piteå, säger hon.

Hon uppfattar inte att färre beviljas behandling sedan politikerna tagit över besluten om behandlingsinsatser, resultatet har däremot blivit att brukarna får vänta längre på beslut.

– Besluten grundas ju på en utredning och en bedömning av behovet, hittills har de fattat beslut utifrån socialsekreterarnas bedömningar och de har beviljat lika mycket som vi gjorde, säger Grankvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!