Som PT tidigare berättat är tre personer, varav två från Pite älvdal, åtalade för häleri och rättegången är planerad till i höst.
De misstänks ha köpt material som stulits från Roadbridges konkursbo för underpris och polisen hittade elverk, lysmastar och arbetstält i männens ägo som sammanlagt värderas till omkring en miljon kronor.
Åklagaren Jonas Fjellström leder parallellt en utredning om var 500 ton stål från konkursboet har försvunnit. Ett lokalt företag misstänks vara inblandat i bedrägeriet.
Det misstänkta bolaget är Piteåbaserat och har några anställda. Enligt den senaste årsredovisningen gjorde man en vinst på närmare 800 000 kronor.
Bolagets ägare och verkliga huvudman är en välkänd företagare från Piteå. Han är verksam i flertalet andra bolagsstyrelser och var under en tid styrelseordförande i ett stort företag i länet som många Piteåbor gör affärer med. Efter att bedrägerimisstankarna mot hans eget företag blev kända lämnade han ordförandeuppdraget, på vilka grunder är oklart.
Huvudmannen är inte misstänkt för något brott.
– Det är vd:n som delgivits misstanke, men han förnekar brott. Han medger att han köpt stål, men säger att han inte hade en aning om att den person som sålde inte hade rätt att sälja, säger Fjellström.
Enligt åklagaren uppskattar man att stålet som försvunnit är värt över en miljon kronor.
– Vi vet att en del av stålet har köpts av det här bolaget, men frågan är vilken insikt bolagets vd hade. Det återstår några förhör, målsättningen är att beslut om åtal ska tas före sommaren, säger Jonas Fjellström.
I den polisanmälan som konkursförvaltaren Hans Andersson, Kaidings advokatbyrå i Piteå, gjorde 6 juni 2022 framgår det hur stölden av stålet misstänks ha gått till.
"Efter att Roadbridge Limited gick i konkurs i Irland gick anställda hos Roadbridge Sweden AB (RSAB) ”bärsärkagång” och började plocka och sälja av egendom som tillhörde RSAB", skriver Andersson i polisanmälan.
Han namnger fyra personer från Irland som ska ha varit inblandade i stölderna.
"De har beställt minst sex stycken containrar och sågat upp och därefter sålt armeringsjärn till sex stycken fundament", skriver Andersson.
I polisanmälan framgår det också att de fyra männen blev tillsagda av entreprenörer på plats att det de gjorde var brottsligt.
"Men de har inte brytt sig om det utan sagt ”fuck that” och att det inte finns något socialt skyddsnät i Irland och att Roadbridge får betala för utebliven lön med mera".
– Så länge de misstänkta irländarna jobbar i Europa är det nog inga problem att få hit dem, men de har världen som arbetsfält. En av dem var kvar långt efter att det här uppdagades och förhördes i Sverige, säger Fjellström.
Vad kan det handla om för straff för vd:n vid fällande dom?
– Företagsbot och gissningsvis villkorlig dom och böter, säger åklagaren.
Kan det bli aktuellt med skadestånd?
– Det kan man absolut tänka sig, antingen skadestånd eller att man förverkar vinst på grund av brott. Skadestånd går i så fall till konkursboet, böter och företagsbot går till staten, säger Jonas Fjellström.
PT har varit i kontakt med företagarprofilen som inte vill kommentera ärendet.