Hälare åtalas efter plundringen av Roadbridge

Plundringen av det konkursade bolaget Roadbridge börjar få sitt rättsliga efterspel. Nu åtalas tre personer, varav två från Pite älvdal, för häleri av material från konkursboet. Åklagaren Jonas Fjellström fortsätter med utredningen av Piteåföretaget som misstänks ha köpt stora mängder stål.

Plundringen av konkursade bolaget Roadbridge börjar få sitt rättsliga efterspel. Nu åtalas tre hälare för att ha köpt stöldgods från företaget.

Plundringen av konkursade bolaget Roadbridge börjar få sitt rättsliga efterspel. Nu åtalas tre hälare för att ha köpt stöldgods från företaget.

Foto: Jens Ökvist/Kollage

Piteå2023-03-03 18:00

PT har flera gånger tidigare berättat om plundringen av det konkursade irländska bolaget Roadbridge som var verksamt i Markbygden. Anställda på bolaget misstänks ha stulit material till stora belopp av konkursboet och sålt det vidare till företag och privatpersoner med kopplingar till vindkraftsparken.

De som misstänks ligga bakom plundringen av bolaget har lämnat landet och lokala företag utreds för att ha deltagit i brottsligheten. Del ett, enligt åklagaren Jonas Fjellström, är åtalet mot de tre hälerimisstänkta männen.

– Sedan pågår en separat del mot han som är misstänkt för att ha köpt en mycket stor mängd stål som försvann. Del tre är mot dem som misstänks ha plundrat bolaget, de tidigare anställda som alla har lämnat landet. Det blir en långdragen historia att få tag på dem, säger han.

De tre personer som nu åtalas för häleri hade material från Roadbridge värt drygt en miljon kronor sammanlagt. 

undefined
Lysmastar som tillhör Roadbridges konkursbo har hittats hos de hälerimisstänkta och beslagtagits av polisen.

Det kanske grövsta brottet i åtalet gäller en man i 40-årsåldern från en kommun i Pite älvdal. Enligt Fjellströms stämningsansökan har han köpt och därefter förvärvat ett elverk, en lysmast och två arbetstält till ett sammanlagt värde av 474 500 kronor. Brottet ska ha begåtts inom Piteå kommun under andra kvartalet 2022. 

Enligt stämningsansökan erkänner han det inträffade, men förnekar brott. De andra två männen har samma inställning.

– Det man förnekar är att de skulle ha förstått att det här var taget från andra genom brott. Jag menar att om man får köpa egendom värt 400 000 kronor för 20 000 kronor så måste man ha förstått att det ligger ett brott bakom, säger Jonas Fjellström.

undefined
Åklagaren Jonas Fjellström går nu vidare i utredningen av Piteåföretaget som misstänks ha köpt stål stulet från Roadbridge. (Arkivbild)

Under samma period misstänks en man från Västerbotten, även han in 40-årsåldern, ha köpt och därefter förvarat en lysmast och tre arbetstält till ett sammanlagt värde av 164 500 kronor. Egendomen kommer från det plundrade bolaget och enligt stämningsansökan borde även västerbottningen ha förstått att materialet var stulet. 

Den tredje åtalade mannen bor i Pite älvdal. Han misstänks inte för att ha köpt stulen egendom, men enligt stämningsansökan ska han däremot ha förvarat två lysmastar och tre arbetstält till ett sammanlagt värde av 413 000 kronor. 

"XX har agerat på ovan angivet sätt trots att han hade skälig anledning att anta att egendomen tagits från annan genom brott", skriver Jonas Fjellström i stämningsansökan.

undefined
Ett kvitto från Roadbridge visar att en av de hälerimisstänkta betalat 20 000 kronor för tre tält som är värda mångdubbelt mer.

Som bevisning i målet finns kvitton som visar att männen köpt materialet till underpris. Konkursförvaltaren Hans Andersson, advokatbyrån Kaiding, har i förhör berättat om plundringen av Roadbridge och värdet av aktuell egendom, identifieringen av densamma och det arbete som Andersson har utfört för att spåra materialet. Konkursförvaltarens vittnesmål utgör en viktig punkt i bevisningen mot de tre misstänkta hälarna.

All stulen egendom som polisen hittade hos de tre misstänkta har återlämnats till konkursboet.

undefined
Tält med tillbehör har hittats hos de hälerimisstänkta och tagits i beslag av polisen. De har återförts till konkursboet som sålt dem vidare för att betala en liten del av Roadbridges skulder.

Nu när åtal har väckts mot de tre hälerimisstänkta männen fortsätter åklagaren arbetet med del två i utredningen – misstankarna mot Piteåföretaget som ska ha köpt stora mängder stål av konkursboet.

– Vi har hunnit en ganska bra bit med det. Nu när jag har fått iväg det här kan jag koncentrera mig på den biten, säger Jonas Fjellström.

Detta har hänt

Roadbridge, som arbetade med projektering på Önusberget i Markbygden, blev försatt i konkurs.

Konkursboet har sedan plundrats på miljonbelopp då utrustning stulits och sålts svart.

En polisutredning pågår och flera personer misstänks för grov stöld i samband med plundringen.

Polisen har gjort flera beslag av misstänkt stöldgods och tre personer åtalas nu för häleri.

Nu ska ett företag i Piteå utredas för att ha köpt stora mängder stulet stål som ägs av Roadbridges konkursbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!