Trots att det har gått sex månader sedan Piteå kommun drog in dövblinda Evelina Lindbergs personliga stöd har kommunen inte kunnat redogöra för hur Evelina är tänkt att kunna kommunicera med de alternativa stödinsatser kommunen vill erbjuda. I en intervju med PT uppger enhetschefen Ann Lundberg att kommunikation inte är en rättighet enligt LSS-lagen. Nu sågas hennes svar av Anna Quarnström, förbundsjurist på Synskadades riksförbund.
– Jag hajar till över att hennes svar är så fel. Hon snubblar på allt. Frågan är om det är för att hon själv inte behärskar juridiken, eller om hon gör det för att hon vill vilseleda. Det är bekymmersamt att en ansvarig i den här frågan inte klarar av att ge medborgarna en korrekt redovisning av läget, säger hon.
Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ska hjälpa personer med omfattande funktionsnedsättning att kunna leva ett så gott och självständigt liv som möjligt. I detta ingår bland annat rätten till personlig assistans. Piteå kommun drog in Evelina Lindbergs personliga assistans redan 2018. Sedan dess hanteras hennes ärende enligt socialtjänstlagen (SoL). Anna Quarnström tycker det är anmärkningsvärt att Ann Lundberg hänvisar till en lag som inte ens är aktuell i Evelinas fall.
– Ann Lundberg säger att kommunikation inte anses vara ett grundläggande behov enligt LSS. Men Evelinas fall är inte ett LSS-ärende. Evelinas ärende faller under socialtjänstlagen. Hon återger inte ens rätt lag, säger hon och fortsätter:
– Piteå kommun griper efter något att kunna fäkta bort frågvisa personer med. Evelinas fall bedöms inte enligt LSS och det handlar inte om personlig assistans. Ann Lundbergs kommentar är helt ovidkommande i den här frågan, säger hon.
Att Ann Lundberg kommenterat ärendet på generell basis ser inte Anna Quarnström som någon förmildrande omständighet.
– För min del är det ovidkommande. Det framstår bara som ett sätt att distansera sig från ärendet.
Anna Quarnström tror istället att kommunen vet att de har möjlighet att ge Evelina det stöd hon behöver men att de använder lagspråk som ett alibi för att slippa.
– Det finns alla förutsättningar för Piteå kommun att ge stöd på taktilt teckenspråk. Men de vill inte, och nu använder de sig av fel lagstiftning för att påstå att de inte får. Det är vilseledande. Det är också djupt problematiskt att det sitter en person på förvaltningen som antingen sitter och ljuger eller är så okunnig att hon inte ens vet vilken juridik vi faktiskt behandlar i det här ämnet.
PT har inte kunnat nå Piteå kommuns enhetschef Ann Lundberg via telefon. Istället svarar hon via mejl.
"Som vi tidigare har svarat kommenterar vi inte enskilda individärenden och vi har inte heller kommenterat något enskilt ärende. Som förtydligande så ställde du dina frågor ur ett generellt perspektiv och svaren utgick från det, vi uppfattade att frågorna gällde rätten till taktil kommunikation."
Men du hänvisar till en lagstiftning som inte är applicerbar. Hur ser du på rätten till kommunikation enligt socialtjänstlagen?
"Vi har svarat på en generell nivå och mer än så kommer vi inte att svara, som sagt vi svarar inte på frågor utifrån något enskilt individärende och det hoppas vi att du/ ni kan respektera då det skulle vara högst olämpligt."