Ayaka Antonsson flyttade från Japan till Piteå för åtta år sedan. Hon har alltsedan dess varit något av en ambassadör för det gamla hemlandet i Piteå, och hon upplever att det finns ett stort intresse för japansk kultur, språk och kanske framförallt mat bland piteåborna. Hon har hållit kurser i det japanska språket och japansk matlagning på ABF för några år sedan, och idén till cateringverksamheten kom när hon höll i dessa kurser.
Läs också: Nekat bygglov stoppar Ayakas företag
– Matlagningskursen var populär och deltagarna tyckte att maten var väldigt god. Många kanske tror att vi bara äter sushi i Japan, men japansk matlagning rymmer så mycket mer, säger Ayaka Antonsson.
Detta var något som Ayaka Antonsson ville visa med henes nya verksamhet. Tanken var ursprungligen att bygga om ett rum hemma i familjens hus i Öjebyn, och allt såg bra ut fram tills dess att bygglov skulle sökas. Där tog det stopp. Och Ayaka trodde att det skulle vara slutet på hennes framtidsdröm.
– Jag blev väldigt glad när jag fick veta att jag skulle få möjlighet att laga min mat här i köket på Munksundsgården. Jag ville inte bråka något mer med kommunen, så jag hade helt slutat ut mina planer på att få arbeta hemifrån, och jag trodde inte jag skulle ha råd med en lokal, säger Ayaka.
Nu har verksamheten varit igång i några veckor och Ayaka lagar hennes mat och jobbar hårt för att marknadsföra sitt nya företag.