Husfix i väntan på ny hyresgäst

Det är fortfarande inte klart vem som blir ny hyresgäst i Sossestugan vid Rådhustorget.– Inriktningen att det helst ska vara en restaurang eller ett kafé kvarstår, säger Nicklas Öhman vid fastighetsbolaget Pitebo som äger huset.

Sossestugan, eller Ulven 6, som fastigheten heter, genomgår just nu en förvandling både inne och ute i väntan på ny hyresgäst.  Rumsindelningen inomhus återställs till ett mer ursprungligt skick.

Sossestugan, eller Ulven 6, som fastigheten heter, genomgår just nu en förvandling både inne och ute i väntan på ny hyresgäst. Rumsindelningen inomhus återställs till ett mer ursprungligt skick.

Foto: Christina Simma

Piteå2019-03-21 21:40

Trots att det ännu inte är klart med en ny någon ny hyresgäst pågår just nu en uppfräschning av lokalen i bottenplanet.

– Det är ingen större renovering utan handlar om att lokalen ska vara i okej skick för uthyrning, säger Nicklas Öhman, kundservicechef vid Pitebo.

Huvudspåret är fortfarande att en framtida hyresgäst ska vara en restaurang eller ett kafé, för att göra Rådhustorget mer levande. Inte minst inför det kommande 400-årsjubileet 2021.

– Men finns det inget intresse för att bedriva den sortens verksamhet i lokalen så måste vi vara öppna för andra förslag. Lokalen kan inte stå tom hur länge som helst, säger Nicklas Öhman.

Renoveringen innefattar också ny ventilation och fastighetens fönster ska bytas. Bygglovet för detta blev klart förra veckan.

Ulven 6 är formellt inte byggnadsminnesmärkt, men är en fastighet med "särskilda bevarandevärden". Det betyder att fastighetsägaren inte får göra allt för stora ingrepp som förvanskar byggnadens karaktär. I fallet Ulven 6 har fastighetsbolaget Pitebo haft samråd med stadsarkitekten Florian Steiner och synpunkter har även inhämtats från Piteå museum.

Just fönsterbyten på en äldre byggnad kan vara känsligt, och t.f. museichefen Anna Elmén Berg framhåller i sitt yttrande att nya fönster helst ska vara hantverksmässigt gjorda i möjligaste mån se ut som de gamla fönstren, att så mycket som möjligt av den gamla panelen tas till vara och återanvänds och nytillskott av brädfoder och liknande görs efter gammal förlaga. .

Enligt Lars-Ivar Sundström, fastighetsutvecklare vid Pitebo, har synpunkterna från museet vägt tungt.

– Tanken med renoveringen är givetvis att den ska vara tidstypisk, men samtidigt måste den var funktionell. Fönstren måste exempelvis klara väder och vind. Vi har tillmötesgått önskemålen från museet så långt det går och ekonomin tillåter, säger han.

Ett av skyltfönstren mot torget kommer dessutom att ersättas av en delvis spröjsad fönsterdörr, för att ge direktentré ut på torget. Inuti blir det också förändrad planlösning.

– Huset har byggts om åtskilliga gånger sedan det byggdes på 1800-talet. I modern tid har lokalen bestått av ett antal små kontor. Vi har rivit ner väggar och återställt de ursprungliga ytorna för att interiören bättre ska motsvara vad man förväntar sig när man ser huset utifrån, säger Sundström.

Pitebo har samtidigt brandsäkrat fastigheten i samråd med räddningstjänsten. Sundström räknar med att nuvarande arbete ska vara färdigt i maj. Ytterligare ombyggnad bestäms i samråd med den nya hyresgästen.

Pitebo också involverat i gruppen som arbetar med Rådhustorget renovering. Lars-Ivar Sundström beskriver torget som "Piteås pärla" som förtjänar något bättre än att vara en död plats.

– Vi vill givetvis vara med och bidra till torgets utveckling, att det blir liv och rörelse där. Med bra verksamhet i Ulven 6 hoppas vi att det ska bli så, säger han.

Ulven 6

Fastigheten Ulven 6, också kallad Sossestugan efter den senaste hyresgästen, är troligen uppförd under första hälften av 1800-talet. Vissa delar är dock från 1800-talets mitt då fastigheten även brädfodrades. Fasaden är Norrbottens enda bevarade tidiga affärsfasad i trä och en av få bevarade i landet.

I slutet av 1800-talet inrymde byggnaden Westerbottens enskilda bank, men kom under hela 1900-talet att nyttjas för affärsverksamhet av familjen Wallstén. Övervåningen inrymmer bostäder.

Källa: kulturmiljonorrbotten.com, Norrbottens museum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!