Videoläkare i Grekland ersätter chefsöverläkaren

När chefsöverläkaren Per-Axel Karlsson stängdes av hamnade flera patienter mellan stolarna. Nu har Region Norrbotten hittat en lösning – i Grekland. "Jag blev bara mer frustrerad och ledsen", säger patienten Ann Stenlund.

Ann Stenlund är missnöjd med Region Norrbottens hantering av tidigare chefsläkaren Per-Axel Karlssons tidigare patienter. "Jag vete fan vad jag ska kalla det för", säger hon. (Arkivbild)

Ann Stenlund är missnöjd med Region Norrbottens hantering av tidigare chefsläkaren Per-Axel Karlssons tidigare patienter. "Jag vete fan vad jag ska kalla det för", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Piteå2022-11-17 19:00

Region Norrbotten beslutade att stänga av chefsöverläkaren Per-Axel Karlsson från hans tjänst på psykiatrin i Öjebyn under Inspektionen för vård och omsorgs utredning. Utredningen resulterade i att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd återkallade Karlssons legitimation och att flera av hans patienter upplevde att de hamnade mellan stolarna. Ann Stenlund från Tvärån var en av dem. Hon har haft Per-Axel Karlsson som läkare sedan en utmattningsdepression för omkring 20 år sedan.

– Tydligen ska jag få vänta i tre månader innan jag får en läkare på psykiatrin och inom tre månader har alla mina läkemedel gått ut, sa hon till PT i september.

Nu har hon fått träffa sin nya psykiatriker.

– Jag kan säga att det var en mardröm. Jag fick en tid i Piteå där jag fick åka ner i källaren och gå in i ett videorum med en stor skärm, en fåtölj, soffa och ett bord. Där fick jag träffa min nya läkare. Hon var från Grekland och hon satt i Grekland, i Aten. Hon pratade bra svenska, men det var inget fysiskt möte på något sätt, säger Ann Stenlund.

undefined
Förskrivningen av läkemedel var en grej som hamnade mellan stolarna när Per-Axel Karlsson blev avstängd, enligt Ann Stenlund. (Arkivbild)

Hon upplevde att läkaren var oförstående för hennes situation och inte hade inte läst hennes journaler.

– Det gjorde hon medan hon pratade med mig, om man nu kan säga att det var det hon gjorde. Det var ett par frågor samtidigt som hon läste i journalerna. Hon hade taggarna utåt och ingen förståelse för att jag saknar Per-Axel.

Hon tycker inte att hon fick någon som helst hjälp.

– Absolut ingen. Jag blev bara mer frustrerad och ledsen. Jag vete fan vad jag ska kalla det för. Jättekonstigt. Vi har kommit så långt att vi till och med inom psykiatrin, där en nära fysisk kontakt är så viktig, måste sitta i en källare och prata via video till Grekland, säger Ann Stenlund.

Pernilla Nordkvist, tillförordnad divisionschef för psykiatrin, säger att det är ett vanligt förekommande arbetssätt inom Region Norrbotten.

– Upplevelsen för patienterna är ganska varierande. En del tycker att det kan kännas konstigt medan andra tycker att det känns bra. Det är viktigt att vi som verksamhet lyckas förklara vad det innebär och att man kan känna sig trygg med upplägget, säger hon.

undefined
Tillförordnade divisionschefen Pernilla Nordkvist säger att det är ett vanligt förekommande arbetssätt inom Region Norrbotten. (Arkivbild)

Enligt Nordkvist är läkaren i fråga fast anställd i Piteå.

– Vanligtvis kommer man också och jobbar på kliniken vissa veckor under året. Det här är något man har provat i andra verksamheter tidigare och det har fallit väl ut.

Är det ett sätt att locka fler läkare?

– Det finns en grupp läkare som har ett intresse av att kunna jobba digitalt. Man kanske vanligtvis jobbar hemifrån och det här med att man kommer upp och jobbar på klinik funkar väldigt väl. Det finns stora möjligheter att faktiskt kunna önska hur man vill jobba. Sedan måste verksamheten ta ansvar för att det blir bra för patienterna.

Har patienterna något att säga till om?

– Först gör man en bedömning redan innan om det är möjligt digitalt, så det är klart att det finns patienter man är mer tveksamma till. Sedan behöver man försöka hitta bra lösningar och det kanske känns märkligt från början. Men jag tycker att man hela tiden gör aktiva bedömningar kring om det här är ett bra arbetssätt och om det funkar för den specifika patienten.

Hon vill inte uttala sig om personalärendet gällande Per-Axel Karlsson.

– Jag kan säga att det inte är avslutat än, säger Pernilla Nordkvist.

Detta har hänt

Sommaren 2021 beslutade Region Norrbotten att Per-Axel Karlsson skulle omgärdas av ytterligare kontroll. En överläkare i psykiatri tillsattes med uppdrag om att gå igenom journaler, ha regelbundna avstämningar samt avrapportera Karlssons arbete. I våras framkom att Karlsson fortsatt skrivit ut stora mängder narkotiska läkemedel utan särskilt uttagsintervall samt i kombination som riskerar patientsäkerheten. Karlsson stängdes sedan av – ett beslut som kritiseras av hans patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!