Patienter mellan stolarna efter avstängning

Flera av Per-Axel Karlssons patienter rasar nu mot Region Norrbotten och känner att de hamnat mellan stolarna efter chefsöverläkarens avstängning. "Hade det inte varit för Per-Axel så hade jag inte levt i dag", säger Ann Stenlund.

Allergiska reaktioner mot antiinflammatoriska medel tvingade Ann Stenlund att börja med kortison. "Det är inte så bra eftersom jag har en reumatisk sjukdom. Jag får ta kortison i stället och från den dagen fram till nu har jag gått upp 60 kilo i vikt, mycket på grund av kortisonet", säger hon.

Allergiska reaktioner mot antiinflammatoriska medel tvingade Ann Stenlund att börja med kortison. "Det är inte så bra eftersom jag har en reumatisk sjukdom. Jag får ta kortison i stället och från den dagen fram till nu har jag gått upp 60 kilo i vikt, mycket på grund av kortisonet", säger hon.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2022-09-16 19:00

Ann Stenlund bor i Tvärån mellan Älvsbyn och Piteå och har haft Per-Axel Karlsson som läkare sedan en utmattningsdepression för runt 20 år sedan. Hon beskriver honom som en stor trygghet och ett bollplank som alltid varit tillgänglig.

– Jag har aldrig träffat en läkare som har varit så mån om sina patienter. Avstängningen har påverkat mig ofantligt mycket, jag mår skitdåligt nu. När Krister Berglund säger att inga patienter har hamnat mellan stolarna så är det skitsnack, han har ingen aning om vad han pratar om. Jag vet att jag inte är den enda, säger Ann Stenlund.

Den tidigare divisionschefen Krister Berglund har tidigare sagt till PT att inga patienter fallit mellan stolarna och att de som är i behov av en läkare har fått kontakt med en ny.

– Tydligen ska jag få vänta i tre månader innan jag får en läkare på psykiatrin och inom tre månader har alla mina läkemedel gått ut, säger Ann Stenlund.

Hon ser Per-Axel Karlsson som den enda trygga punkten i en annars stormig psykiatrivård.

På onsdagen kunde PT avslöja att Ann Stenlunds största oro blivit verklighet. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd har beslutat att frånta Per-Axel Karlsson hans läkarlegitimation.

– Det är fruktansvärt. Med tanke på att de har så ofantligt svårt att få psykiatriker så är det märkligt att de bara slänger ut någon med kaffevattnet, säger Ann Stenlund.

De senaste 19 åren har hon haft Per-Axel Karlssons direktnummer. Nu blir hon hänvisad till 1177.

– En dag ringde jag 15 gånger, men jag får aldrig prata med någon. Per-Axel har varit som en husläkare som alltid har varit tillgänglig, säger Ann Stenlund.

PT har pratat med flera av Per-Axel Karlssons gamla patienter som har liknande upplevelser som Ann Stenlund. Chefsöverläkaren beskrivs som en husläkare.

– Det har varit så underbart enkelt och lättsamt. Jag har inte behövt köa utan jag har kunnat ringa om jag har haft slut medicin. Han har upptäckt sjukdomar hos mig som andra läkare har missat. Nu ska man skriva på 1177 och har man jävligt tur så får man ett svar på tre dagar, säger en annan patient.

Hon upplever likt Ann Stenlund att hon hamnat mellan stolarna sedan i våras efter 20 år med Per-Axel Karlsson som läkare.

– Jag fick komma till psykiatrin i Piteå. De började med att halvera min ångestdämpande medicin. Det ledde i sin tur till att hela min sommar blev förstörd. Jag har mått fruktansvärt dåligt och det har varit så nära att jag till och med har skrivit avskedsbrev till mina barn och anhöriga. Så dåligt har jag mått och inte fått någon hjälp, säger hon och fortsätter:

– I dag mår jag bättre och det är inte ofta jag behöver ta den där medicinen, men att göra det på det sätt de gjorde är allt annat än okej.

Enligt patienten har hon till och med blivit nekad vård.

– Jag har ringt till hälsocentralen som säger rakt ut att "är du en av Per-Axels före detta patienter så är du inte välkommen här, då ska du gå till psykiatrin".

Hon reagerar lika starkt på Krister Berglunds uttalande som Ann Stenlund.

– Det är ren och skär lögn. Läkaren som tog över mig i våras har jag fortfarande inte sett i ögonen. Så det fungerar inte. Hon har dragit ner min medicin utan att träffa mig eller läsa alla mina journaler. Jag förstår inte hur hon kan göra det. Jag lever inte ett värdigt liv.

Detta har hänt

Sommaren 2021 beslutade Region Norrbotten att Per-Axel Karlsson skulle omgärdas av ytterligare kontroll. En överläkare i psykiatri tillsattes med uppdrag om att gå igenom journaler, ha regelbundna avstämningar samt avrapportera Karlssons arbete. I våras framkom att Karlsson fortsatt skrivit ut stora mängder narkotiska läkemedel utan särskilt uttagsintervall samt i kombination som riskerar patientsäkerheten. Karlsson stängdes sedan av – ett beslut som kritiseras av hans patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!