Tuff tid väntar för Lindbäcks bygg

Lindbäcks bygg gick back med 48 miljoner kronor förra året. Resultatet var bättre än föregående år, men vd Mikael Brandt är inte nöjd och ser stora utmaningar framöver. Ett stort förändringsarbete väntar och varsel går inte att utesluta.

Husmodulerna som lagrats under lång tid sedan en konkurs i Finland ser nu ut att ha fått en slutdestination någonstans. "Den frågan har vi nog löst, men vi har inte levererat ut dem än."

Husmodulerna som lagrats under lång tid sedan en konkurs i Finland ser nu ut att ha fått en slutdestination någonstans. "Den frågan har vi nog löst, men vi har inte levererat ut dem än."

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2022-09-29 19:00

Lindbäcks bygg AB har haft flera tuffa år bakom sig. 2019 gick bolaget back med 209 miljoner kronor och även 2020 blev ett mardrömsår med ett minusresultat på 260 miljoner kronor. För att överleva har koncernen varit tvungna att sälja av stora tillgångar och bland annat har Piteå kommun, via kommunala bolaget PNF, räddat Lindbäcks genom att köpa fabriken i Öjebyn för 110 miljoner kronor.

Årsredovisningen för 2021 visar däremot att förlusten har minskat betydligt. Förra året gick bolaget back med 48 miljoner kronor. Före avskrivningar redovisar Lindbäcks bygg ett positivt rörelseresultat med 900 000 kronor –  en förbättring med 214 miljoner kronor jämfört med 2020.

"Den stora resultatförbättringen har skett trots kraftiga prishöjningar på flera viktiga insatsvaror, globala leveransstörningar och materialbrist samt periodvis hög personalfrånvaro under coronapandemin", står det i bolagets årsredovisning.

Lindbäcks bygg skriver också att arbetet med att stärka organisationen har fortsatt och ett antal nya personer har tillträtt på nyckelpositioner.

"Den positiva utvecklingen väntas fortsätta framöver med förbättrad lönsamhet och ökad omsättning. Effekterna av de organisationsstärkande åtgärderna som Lindbäcks bygg har vidtagit förväntas ge fortsatta resultatförbättringar under 2022."

Mikael Brandt är ny vd på Lindbäcks bygg sedan Magnus Edin lämnade uppdraget i maj efter oenighet med företagsledningen.

– Vi var absolut mer nöjda med 2021 än 2020. Men det som kanske inte framgår i årsredovisningen är att vår projektportfölj inte var tillräckligt stor vilket vi lider av nu under 2022, säger Mikael Brandt.

Hur påverkar räntehöjningar och det försämrade ekonomiska läget er?

– Det påverkar på så sätt att investerarna tycker det är lite osäkert att investera i fastigheter. Vi är i byggsektorn och byggsektorn är en av de branscher som fått det tufft. Det har vi också. 2022 är ett jobbigt år, men vi kommer hantera det.

undefined
Mikael Brandt, vd på Lindbäcks bygg, säger att bolaget arbetar med ett stort förändringsarbete. Varsel går inte att utesluta. "Jag kan inte säga att det blir eller inte blir", säger han. (Arkivbild)

Mikael Brandt säger att Lindbäcks bygg arbetar för fullt med att parera det som händer på marknaden. 

– Vi har ett stort program på gång när det gäller förbättringar i vår egen verksamhet. Vi ser över hur vi ska stärka oss inför 2023. Jag vill inte säga mer än så.

Kommer ni behöva skära ned på personal för att klara situationen?

– Jag kan inte säga att det blir eller inte blir. Vi ser över det här nu och det är viktigt för oss att sätta en plattform för Lindbäcks 2.0. Vi arbetar mycket med verksamhetsförbättringar. 

Ett orosmoln som hängt över Lindbäcks bygg kan däremot få en lösning. Under februari 2022 försattes en kund i Finland i konkurs. Ett 50-tal lägenheter har inte kunnat säljas och husmodulerna står inplastade på en industritomt utanför Haraholmen. 

– Det har tagit tid och det har bekymrat oss, men med allra största sannolikhet har vi löst den frågan nu. Vi ser ut att gå i princip skadelösa även om vi har fått lägga ned advokatkostnader och annat, säger Mikael Brandt som inte vill gå in på några detaljer i nuläget.

Andra positiva signaler som Mikael Brandt ser är att allmännyttan har investeringsbehov och visat intresse för Lindbäcks hus.

– Lindbäcks bygg ska stå på egna ben och det avser vi att göra också. Vi behöver bara få lite medvind just nu, men det är andra som har det betydligt värre än oss.

Lindbäcks bygg

Familjeföretaget Lindbäcks bygg AB tillverkar prefabricerade flerbostadshus vid fabrikerna i Öjebyn och Haraholmen. Bolaget, vars verksamhet startade redan 1924, är en av Piteås största arbetsgivare med 503 anställda enligt årsredovisningen för 2021. Företaget ägs av Lindbäcks Group AB som i sin tur ägs till 25 procent vardera av Stefan Lindbäck och Hans Lindbäck. Erik Lindbäck och Gösta Lindbäck äger 24,8 procent vardera medan Annica Lindbäck och Anna Bergsten äger 0,2 procent vardera. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!