Lindbäcks bygg saknar kvarts miljard i finansiering

Krisen är inte över för Lindbäcks bygg. Företaget gör miljardaffärer, men saknar kapital på 250 miljoner kronor. "Vi är fortsatt i ett allvarligt läge", säger vd Magnus Edin.

Lindbäcks bygg saknar 250 miljoner kronor i kapital för att starta upp projekt. Besked om finansiering skulle vara klart i månadsskiftet augusti/september. "Vi räknar med att det löser sig under året", säger vd Magnus Edin.

Lindbäcks bygg saknar 250 miljoner kronor i kapital för att starta upp projekt. Besked om finansiering skulle vara klart i månadsskiftet augusti/september. "Vi räknar med att det löser sig under året", säger vd Magnus Edin.

Foto: Yvonne Rönngren

Piteå2021-11-02 19:00

Företagets kraftiga expansion tillsammans med flera förlustprojekt medförde att Lindbäcks bygg AB gick back med 209 miljoner kronor under 2019. 55 anställda fick lämna det krisande bolaget året efter och koncernen fick sälja aktier, konvertibler och fastigheter för 300 miljoner kronor för att klara sig.

Även 2020 blev ett mardrömsår för Lindbäcks bygg med ett minusresultat på 260 miljoner kronor, även om ledningen nu beskriver ett trendbrott.

– Vi har haft stora förluster under ett antal år och det är fortsatt ett allvarligt läge för företaget. Samtidigt är jag väldigt nöjd med att vi nu har vänt så att vi har en operativ lönsamhet, säger Magnus Edin, vd för Lindbäcks bygg.

På styrelsemötet den 22 juni 2021 konstaterades att koncernen har ett kapitalbehov på 300 till 325 miljoner kronor varav 250 miljoner avser finansiering för nystartade projekt. Enligt förvaltningsberättelsen förs bland annat diskussioner med banker om projektfinansieringen och besked väntades senast i augusti-september 2021.

"Skulle de åtgärder som beskrivs inte falla väl ut och inte kunna genomföras kan det innebära att det föreligger en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten i slutet av 2021", står det om framtiden i årsredovisningen för räkenskapsåret 2020.

Enligt Magnus Edin är projektfinansieringen på en kvarts miljard kronor ännu inte säkrad.

– Det har dragit ut lite på tiden, men vi jobbar väldigt intensivt för tillfället och räknar med att det löser sig under året. Men den är inte klar, nej.

Enligt årsredovisningen skulle det vara klart för mer än två månader sedan?

– Det är alltid så att man har en ambition att det ska lösa sig tidigare. Med risk för att säga fel igen så räknar jag med att det ska lösa sig under året och det borde man ha skrivit in i årsredovisningen också. 

Det andra behovet av rörelsekapital på upp till 75 miljoner kronor är inte aktuellt i dag enligt Magnus Edin.

– Behovet av rörelsekapital skulle jag inte ha skrivit in i en årsredovisning i dag. Där har vi vidtagit åtgärder och ser en positiv utveckling. När det gäller projektfinansiering är behovet fortfarande mer än 200 miljoner kronor.

Känner ni någon oro över att inte hitta tillräckligt med kapital?

– Inget företag är immunt mot att få ännu större bekymmer, men för Lindbäcks del handlar det snarare om vad man skulle tvingas göra för att hitta alternativa lösningar. Det finns alltid alternativ. 

Finns det någon diskussion om att sälja koncerntillgångar för att finansiera byggprojekt?

– Vi jobbar nu med en lösning med extern finansiering. För tillfället finns inga planer på att sälja ytterligare tillgångar.

Lindbäckskoncernen har sålt av stora tillgångar och bland annat har Piteå kommun, via kommunala bolaget PNF, räddat Lindbäcks genom att köpa fabriken i Öjebyn. Under 2019 har dotterbolaget Lindbäcks Porsön AB avyttrats för att frigöra kapital till verksamheten.

Även om omfattande försäljningar skett har koncernen kvar betydande tillgångar. Till exempel äger Lindbäcks Fastigheter 500 lägenheter och en viss del lokaler i Piteå. För att tydliggöra fastigheternas värde har de nyligen skrivits upp med 350 miljoner kronor i koncernbalansräkningen baserat på en extern värdering.

– För något av våra projekt håller vi på att hitta en finansiering. Det är inte så att vi söker möjligheter till någon form av nyemission, nya delägare eller att vi söker ytterligare eget kapital, förtydligar Magnus Edin.

Under hösten 2020 träffades avtal med Skebo, Skellefteås kommunala bostadsbolag, om försäljning av tre bostadsprojekt med totalt 550 lägenheter för 900 miljoner kronor. Affären är villkorad med att Lindbäcks kan finansiera projekten under byggtiden och arbete med detta pågår enligt årsredovisningen.

– Vi har planer på fem projekt i Skellefteå varav två är pågående, säger Magnus Edin.

Är det till Skellefteåprojekten som kapitalet behövs?

– Det vill jag inte kommentera.

Lindbäcks bygg har för närvarande 21 pågående byggprojekt varav 14 av dem kommer att påverka resultatet för 2021 i större utsträckning.

– Vi har projekt i Kiruna, Gällivare, Skellefteå, Umeå samt Boden. Vi har en signerad orderbok på ungefär tolv månader framåt och jag räknar med att vi kommer att ha en årsredovisning för helåret 2021 som visar på en lönsamhet på operativ nivå.

Nästan 500 anställda

Familjeföretaget Lindbäcks bygg AB tillverkar prefabricerade flerbostadshus vid fabrikerna i Öjebyn och Haraholmen. Bolaget, vars verksamhet startade redan 1924, är en av Piteås största arbetsgivare med 486 anställda. Företaget ägs av Lindbäcks Group AB som i sin tur ägs till 25 procent vardera av Stefan Lindbäck och Hans Lindbäck. Erik Lindbäck och Gösta Lindbäck äger 24,8 procent vardera medan Annica Lindbäck och Anna Bergsten äger 0,2 procent vardera. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!