PT skrev i maj 2018 om Länstrafikens knackiga ekonomi och kraftiga minusresultat. Dåvarande regionrådet Maria Stenberg (S) krävde omedelbara åtgärder och reaktionerna från oppositionspartierna andades så väl ilska som förvåning.
Receptet ansågs vara nedläggning av busslinjer med låg självförsörjandegrad, men Kenneth Johansson, vd för Länstrafiken, tyckte inte att nedläggning av busslinjer var lösningen.
" Det går inte bara att lägga ner busslinjer. Det slår hårdast mot inlandet. Det behövs ju kommunikation för sjukhusbesök, utbildning och arbetspendling", sa han till PT.
Länstrafiken har kartlagt självförsörjandegraden på samtliga busslinjer och redan då kunde PT berätta att två linjer med koppling till älvdalen låg risigt till. Det handlade om linje 25 mellan Arvidsjaur och Sorsele (6,81 procents självförsörjandegrad ) och linje 24 mellan Arvidsjaur och Malå (7,82 procent självförsörjandegrad). De två linjerna är ett gemensamt åtagande mellan Länstrafiken i Norrbotten och Västerbotten.
Nu läggs de två linjerna ner.
LÄS OCKSÅ: "Länstrafiken lägger ner tre linjer"
Samma sak sker med linje 36 mellan Piteå och Jokkmokk som läggs ner i juni 2020 då nuvarande upphandling upphör.
Helena Persson, trafikchef vid Länstrafiken, bekräftar nedläggningen. Till Norrbottens Media säger Persson att Jokkmokksbor som ska åka tåg kan ta bussen till Murjek istället för Älvsbyn. Vidare att det redan finns många turer mellan Piteå och Älvsbyn.
Länstrafiken är ett av benen i Regionala trafikmyndigheten vars medlemmar är Region Norrbotten och länets 14 kommuner. Förlusten täcks av regionen med cirka 15 miljoner, resten drabbar kommunerna i varierande utsträckning beroende på vilken trafik man beställt och hur stora förlusterna är för linjerna.
Länstrafiken ska också hantera en budgetsänkning på 3,6 miljoner och Bussgods förlust på 4,5 miljoner.